Mașinile utilizate de Poliția Română pentru controlului traficului dotate cu dispozitive destinate măsurării vitezei vor trebuie să fie poziţionate vizibil. Pe lângă acest aspect autoturismele vor prezenta înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.
Aceste prevederi apar într-un proiect de lege care a primit marţi raport favorabil din partea Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor. Proiectul a fost deja adoptat tacit de Senat interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive.
Doar mașinile oficiale cu sigla Poliției Rutiere pot fi dotate cu radar
Mașinile folosite pentru controlul traficului dotate cu dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziţionate vizibil şi vor prezenta înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere, prevede un proiect de lege care a primit marţi raport favorabil, cu patru abţineri, din partea Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor. Potrivit acestui proiect, adoptat tacit de Senat, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive ale Poliţiei Rutiere.
Mașinile pe care vor fi instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staţionar sau în mişcare. Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei, se arată într-un material publicat de agerpres.ro. Acest proiect mai prevede interzicerea constatării contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză dacă autovehiculele şi dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziţionate vizibil şi nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.
Comisarul-şef Alexandru Popa, care a reprezentat Ministerul de Interne la şedinţă, a precizat că punctul de vedere al Guvernului este unul negativ, argumentând că utilizarea mijloacelor tehnice la constatarea contravenţiilor la regimul rutier este deja reglementată într-o normă de metrologie legală care arată că înregistrarea unui autovehicul trebuie să cuprindă în mod neapărat numărul de înmatriculare, ora şi viteza de deplasare. „În ceea ce priveşte propunerea legislativă apreciem că este similară cu cea care acum trei săptămâni în comisie a fost respinsă în ceea ce priveşte presemnalizarea radarelor, ce a fost declarată neconstituţională de două ori”, a susținut comisarul-şef de la Poliţia Rutieră.
Citiți articolul original pe