Permisul de Conducere Internațional – ce este și cum se obține

international driving license

Atunci când muncești, studiezi ori călătorești în străinătate și dorești să conduci un automobil închiriat sunt situații în care ai nevoie de un permis de conducere internațional. Procedura de obținere a acestui document diferă de la țară la țară, iar în articolul de astăzi îți vom spune cum obții acest tip de permis auto, ce taxe trebuie să plătești și în ce țări îți va fi necesar.

Ce este Permisul de Conducere Internațional?

Dacă dorești să călătorești fără griji în străinătate și să conduci un automobil închiriat Permisul Internaţional de Conducere (PIC) este documentul de care ai nevoie. Este vorba despre un document care îți dă dreptul să conduci pe teritoriul unei țări străine și este recunoscut în 175 de țări ale lumii.

De fapt, este o traducere legalizată a permisului auto românesc, care se face în șapte limbi de circulație internațională: engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă.

Acest tip de permis este recunoscut în toate statele semnatare ale Convenției Internaționale privind Circulația Rutieră, care a fost încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968.

De asemenea, PIC îți asigură deplină legitimitate. Poți verifica lista cu aceste țări .

În ce țări nu este necesar Permisul de Conducere Internațional?

În cazul în care călătorești în oricare dintre țările membre ale Uniunii Europene și dorești să conduci o mașină închiriată o vei putea face în baza permisului de conducere național eliberat în România.

Începând cu anul 2013, există un model unic de permis auto emis de toate țările din UE, iar acesta are același format. El este realizat dintr-un material plastic de forma și de mărimea unui card bancar.

Ca urmare a unei decizii a Comisiei Europene luată în anul 2016 s-a stabilit ca țările membre să recunoască reciproc permisele auto eliberate de fiecare dintre aceste state, inclusiv cele emise înaintea aplicarea acestei reguli.

În ce țări este necesar Permisul de Conducere Internațional?

Dacă vei călători într-o țară situată în afara UE va trebui să te informezi dacă în respectiva țară este recunoscut permisul emis în România sau dacă este necesar eliberarea unui PIC.

Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, poți circula pe baza permisului național cel mult trei luni. Dar, dacă te afli pe teritoriul Canadei și vrei să închiriezi un autoturism vei avea nevoie de PIC.

Atenție! În țările unde ai nevoie de PIC, la un eventual control al poliției rutiere din statele respective, va trebui să prezinți și permisul de conducere eliberat în România altfel riști să fii amendat și chiar să ți se suspende permisul.

Cum se obține Permisul de Conducere Internațional?

Pentru a beneficia de un permis auto internațional va trebui să te adresezi Automobil Clubului Român (ACR), instituția care eliberează acest document.

Cei care pot beneficia de PIC sunt cetățenii români domiciliați pe teritoriul României, membri ai ACR, care posedă permis de conducere național de minimum un an.

Cetățenii străini pot beneficia de acest permis doar dacă sunt rezidenți, dacă au domiciliul stabil în România sau dacă dețin permis de conducere românesc.

Permisul de conducere internațional îl scutește pe titular de a avea asupra sa în timpul călătoriei în străinătate o traducere legalizată a permisului de conducere românesc în șapte limbi de circulație internațională sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naţionale ale statului respectiv.

Ce documente sunt necesare pentru eliberarea Permisului de Conducere Internațional?

Pentru eliberarea Permisului de Conducere Internațional o să ai nevoie de următoarele acte:

  • Actul de identitate – în original și în copie;
  • Permisul de conducere – în original și în copie;
  • Cerere-tip;
  • Carnetul de membru ACR;
  • 2 fotografii tip pașaport (3 cm x 4 cm);
  • Taxa eliberare PIC – 800 de lei, deoarece include cotizația pentru a deveni membru ACR.

Permisul de Conducere Internațional este valabil timp de douăsprezece luni de la data emiterii.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola