Luminile de avarie – când se folosesc și în ce situații este interzisă aprinderea lor

lumini avarie buton

O problemă cu care se confruntă conducătorii auto foarte des în trafic o reprezintă folosirea incorectă a luminilor mașinii, mai ales a celor de avarie. Limbajul specific transmis prin semnalele luminoase de către șoferi îți este cu siguranță familiar. Cel mai folosit „dialog” îl reprezintă pornirea pentru câteva secunde a luminilor de avarie și un flash scurt în semn de „mulțumesc”.

CUPRINS:

  • Când trebuie să folosești luminile de avarie?
  • În ce situații este interzisă folosirea luminilor de avarie?

Sunt, însă, situații când luminile de avarie sunt folosite de unii șoferi în mod excesiv, iar OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare menționează cu claritate în ce situaţii pot fi utilizate aceste lumini.

Întrebarea referitoare la acest tip de lumini se regăsește în orice chestionar auto și dă mari bătăi de cap candidaților în timpul examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere.

În articolul de astăzi îți vom spune când și cum trebuie să folosești în mod corect luminile de avarie.

Când trebuie să folosești luminile de avarie?

Înainte de toate trebuie să știi că situațiile pe care ți le vom prezenta în continuare presupun folosirea luminilor de avarie atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, indiferent dacă circuli în localităţi ori în afara acestora.

După cum sugerează și denumirea, luminile de avarie se folosesc doar dacă automobilul a suferit o avarie, oricare ar fi aceasta. În această situație, șoferul trebuie să oprească și să aprindă luminile de avarie pentru a le comunica celorlalți participanți la trafic că mașina sa are o defecțiune.

Concret, ești obligat să aprinzi luminile de avarie atunci când mașina ta este imobilizată involuntar pe carosabil din cauza apariției unei situații neprevăzute cum ar fi un accident, o pană de cauciuc, o defecțiune la nivelul motorului ori dacă ai rămas fără combustibil.

O altă situație în care trebuie să folosești luminile de avarie este aceea când mașina ta este remorcată sau remorchează un alt autovehicul cu probleme tehnice.

De asemenea, când un vehicul se deplasează foarte lent din motive obiective și/sau constituie un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, trebuie activate luminile de avarie.

Se recomandă aprinderea luminilor de avarie și atunci când ești nevoit să faci o oprire de urgență pe marginea drumului, dar nu din cauza unei defecțiuni tehnice. Staționarea trebuie făcută doar în locuri unde este manevra este permisă.

În cazul în care șoseaua este aglomerată și circulația se blochează la un moment dat, șoferul ultimei mașini aflată în coloană va trebui să aprindă luminile de avarie pentru a-i avertiza în acest fel pe ceilalți conducători auto că drumul este blocat.

Experții în domeniul condusului defensiv recomandă ca luminile de avarie să fie aprinse atunci când se circulă pe o ceață foarte densă ori pe ploaie torențială sau ninsoare abundentă.

În ce situații este interzisă folosirea luminilor de avarie?

Este important de știut că luminile de avarie nu trebuie folosite pe post de lumini de staționare sau lumini de poziție. Pentru aceste situații orice automobil este dotat cu lumini care sunt special concepute ca să semnalizeze poziția pe șosea ori staționarea.

Află mai multe despre cum se folosesc corect luminile mașinii

Nu trebuie să aprinzi avariile atunci când staționezi într-un loc nepermis, cum ar fi o stație de autobuz/troleibuz, o trecere de pietoni, o intersecție. Folosirea acestor lumini nu te va scuti de amendă.

Mai mult decât atât, sunt destui conducători auto care folosesc luminile de avarie atunci când opresc sau chiar staționează pe prima bandă, blocând sau încurcând traficul.

Mergând mai departe, un șofer nu are voie să folosească luminile de avarie atunci când efectuează o manevră interzisă prin lege cum ar fi depășirea unei coloane, mersul cu spatele pe autostradă, deplasarea pe banda de urgență, etc.

În același timp, s-a propagat în rândul șoferilor obiceiul de a porni luminile de avarie în semn de mulțumire față de un alt șofer care i-a dat voie altuia să intre în coloană. Indiferent de situație, luminile de avarie nu trebuie folosite ca gest de mulțumire.

Folosirea incorectă a luminilor de avarie poate afecta traficul și siguranța șoferilor și a pietonilor. De aceea, este necesar să folosim corect toate luminile mașinii și să nu le utilizăm în mod abuziv.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola