Jantele din aliaj sau din tablă – Care sunt mai bune?

jantele din aliaj sau din tabla care sunt mai bune

De-a lungul timpului roțile mașinilor au evoluat de la roți spițate din lemn până la acest moment când sunt alcătuite din cele două elemente: anvelopă și jantă. Anvelopele nu sunt cu mult diferite între ele, spre deosebire de jante . Acestea sunt fabricate din tablă sau din aliaj.

Nu este ușor să te decizi care dintre aceste două tipuri de jante suntmai potrivite pentru ține și care pot duce la sporirea performanței mașinii tale.

Alege un nou design schimbându-ți jantele! Pentru jante ieftine intră pe Vadrexim.ro și poti găsi jantele potrivite mașinii tale, iar dacă vrei, poți alege și un set de anvelope, beneficiind de posibilitatea de a le monta la cumpărare.

De ce să alegem jante din tablă?

Elementul de bază al alegerii lor în detrimentul celor din aliaj este prețul, deoarece acesta este mai mic. Mulți producători de mașini noi oferă ca pachet standard echiparea cu acest tip de jante, dar și mare parte din cele deja existente  în trafic au montate anvelopele pe jante din tablă. Trebuie menționat  faptul că un număr destul de ridicat dintre șoferi folosesc un set de anvelope de vară și unul de iarnă, unde cele de iarnă sunt montate pe jante de table.

Datorită designului, jantele din aliaj pot da impresia că sunt mai grele față de cele standard, lucru care nu este tocmai adevărat. Respectând dimensiunile, vedem o diferența în plus la cele de tablă care, adunat pe întreg setul, adică un total de aproximativ 2 – 3 kilograme. În acest caz, nu ne vom  referi strict la cele din aliaj ușor deoarece acelea le vom găsi în comerț  la prețuri  cât mai ridicate.

Rezistența, unul dintre avantajele acestei jante, este dat cu ajutorul oțelului din care aceste sunt făcute. Zgarieturile acestora nu ajung în profunzime ca și în cazul aluminiului dar acest lucru se dovedește și în cazul unui impact la viteză ridicată, deoarece acestea se deformează mai greu.

Remedierea deformărilor căpătate în  timp este încă un atuu al acestora. Ele pot fi îndreptate destul de ușor, fără a există riscul defisurare.

jante tabla 05 08 2022 6

De ce jante din aliaj?

Multitudinea de modele privind designul și rolul lor estetic reprezintă cel mai mare avantaj.

Aceste jante au avantajul oferit de către producători, de a fi de diferite modele prin schimbarea numărului de spițe, adâncimea acestora, dar și prin culorile care dau o notă specială mașinilor din gama medie și premium cu care sunt echipate din fabrică.

Avantajul de a nu ruginii este important, magneziul și aluminiul din care sunt acestea făcute nu sunt afectate de temperatură sau umezeală, ceea ce nu putem spune și despre cele din oțel.

Posibilitatea acestora de a fi echilibrate mai ușor și de a se păstra așa datorită lipirii plumbilor în interiorul acesteia și având siguranța că nici un obstacol nu îi va face să se dezlipească, face că vizitele la vulcanizare să fie cât mai rare.

Rolul de ”radiator ” pentru” sistemul de frânare este dat de numărul redus de spițe și spațiul destul de generos dintre acestea.

Dezavantaje privind jantele de tablă

Aspectul simplu al acestora este marele dezavantaj. Designul acestora nefiind spectaculos, face ca producătorii de mașini scumpe să nu le echipeze cu astfel de jante.

Datorită ruginii care se instalează pe acestea și influența factorilor externi asupra materialului din care sunt făcute, duc la cheltuieli privind recondiționarea lor periodică.

Prin felul în care acestea se echilibrează, există riscul ca un obstacol întâlnit pe carosabil să dea jos plumbul aplicat pe buza jantei.

jante aliaj vadrexim 05 08 2022 6

Dezavantaje privind jantele din aliaj

Prețul ridicat al acestora fac aceste jante să nu fie accesibile pentru toți șoferii. În cazul achiziției unei mașini noi de buget redus, acestea vin că și opțiune contra cost, prețul lor fiind cel puțin dublu față de cele din tablă.

Deteriorarea acestor jante din aliaj prin atingerea laterală a bordurii sau a oricariu alt obstacol ce poate deteriora janta, face că acestea să fie mai greu de reparat iar costul serviciului fiind peste măsură.

Păstrarea pe mașină prea mult timp a jantelor din aliaj face că scoaterea lor de pe butuc să devină dificilă, deoarece în timp cele două tipuri de metal se sudează.

Exfolierea lacului aplicat pe acestea , face ca procesul de oxidare să înceapă sub acel strat afectat.

Jantele din aliaj sunt predispuse la spargere, la apariția fisurilor, prin impactul cu un obstacol la viteză ridicată, acestea fiind destul de casante.

Refacerea integrității unei jante din aliaj se efectuează doar la cald însă nu este recomandată. Aspectul futuristic facând ca procedura de îndreptare a acestora să fie foarte dificilă.

Poți să afli mai multe despre acest tip de jante aici dar și multe alte informații despre roți, pe care nu le-ai aflat încă!

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola