Incendiile în locuințe: măsurile de siguranță pentru a le preveni. Vezi care sunt cele mai frecvente greșeli

prevenirea incendiilor

În perioada iernii au loc cele mai multe incendii la locuințele din România. Iată care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii, și cum ne putem proteja de astfel de situații grave.

Autoritățile au emis mai multe ghiduri pe care le putem consulta pentru a ști ce măsuri de prevenție să urmăm pentru a nu ne punem în pericol pe noi, cât și pe vecinii noștri.

În perioada iernii au loc cele mai multe incendii în locuințele din țară. Dorind să se încălzească, oamenii improvizează tot felul de metode, chiar dacă pericolul este uriaș. Iată care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF)

Incendii în locuințe în România, în perioada iernii

Pe măsură ce temperaturile scad și se instalează iarna, este important să fim conștienți de riscurile pe care le presupune utilizarea încălzirii și a altor surse de căldură în locuință. Din păcate, mulți oameni fac greșeli care pot avea consecințe grave, inclusiv incendii. Iată câteva dintre cele mai comune greșeli și cum le putem evita:

Unul dintre cele mai mari riscuri de incendiu în timpul iernii este utilizarea necorespunzătoare a surselor de căldură, cum ar fi sobele sau radiatoarele. Este important să nu le lăsăm nesupravegheate și să le amplasăm într-un mod sigur, departe de materiale inflamabile, cum ar fi perdelele, hainele sau piese de mobilier. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că aceste aparate sunt întreținute corespunzător și nu au defecțiuni care pot cauza incendii.

În sezonul rece, utilizăm mai multe aparate electrice și prelungitoare pentru a ne încălzi și a ne desfășura activitățile zilnice. Cu toate acestea, utilizarea necorespunzătoare a acestor instalații poate duce la incendii. Supraîncărcarea prizei, utilizarea prelungitoarelor sau a cablurilor defecte și conectarea unor aparate care consumă multă energie pot provoca scurtcircuite și incendii.

Pentru cei care folosesc șemineul sau soba pe timp de iarnă, curățarea coșului de fum este esențială pentru a preveni incendiile. Coșurile de fum necurățate pot acumula creozot și alte reziduuri inflamabile, ceea ce crește riscul de incendiu în timpul folosirii acestor surse de căldură.

De asemenea, este recomandat să ai un detector de fum funcțional în locuință și să fii pregătită în cazul unui incendiu, având un plan de evacuare și un stingător de incendiu la îndemână.

Măsurile de siguranță pentru prevenirea incendiilor

Improvizațiile și utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire pot avea consecințe foarte grave. Pentru a evita astfel de situații, este important să respectăm câteva reguli de siguranță, conform ISU Dobrogea.

Nu folosiți sobe sau alte mijloace de încălzire defecte sau nesupravegheate, și evitați supraalimentarea cu combustibili sau aprinderea focului cu lichide inflamabile. De asemenea, este important să nu depozitați materiale combustibile în apropierea centralei termice de la subsolul locuinței.

Verificați și reparați coșurile de evacuare a fumului, izolați-le termic și curățați-le periodic. Evitați utilizarea aerotermelor, radiatoarelor sau caloriferelor electrice construite artizanal sau defecte. De asemenea, nu utilizați siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat.

Fiți atenți și la depozitarea buteliilor de gaze, evitând amplasarea lor în apropierea surselor de căldură. Utilizați doar butelii de gaze lichefiate cu regulatori de presiune, garnituri intacte și furtunuri de cauciuc în stare bună. Nu verificați etanșeitatea buteliei, garniturilor sau furtunului cu flacără, ci utilizați emulsie de apă cu săpun.

Nu încălziți buteliile cu flacără și nu le folosiți culcate, răsturnate sau înclinate. Evitați transvazarea gazului din butelie în alte recipiente și nu utilizați butelii improvizate. Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată și asigurați-vă că copiii sunt supravegheați în permanență în locuință, în special în prezența lumânărilor aprinse, sobelor, plitelor și aparatelor electrice.

Dispozitive din casă care pot lua foc

Iată care sunt dispozitivele din locuință care pot lua foc și cum poți evita aceste situații neplăcute:

Aparatele electrice, cum ar fi televizoarele, computerele, încărcătoarele, uscătoarele de păr și alte dispozitive similare, pot lua foc din cauza unor defecțiuni sau utilizări necorespunzătoare. Pentru a evita o situație de acest gen asigură-te că nu suprasoliciți aceste aparate electrice.

Cuptorul cu microunde, prăjitorul de pâine și alte dispozitive similare, pot fi și ele surse de incendiu. Nu lăsa aceste aparate nesupravegheate în timpul utilizării și curăță-le regulat.

Sursele de căldură, cum ar fi sobele, radiatoarele și reșourile, pot fi și ele periculoase în ceea ce privește incendiile. Pentru a evita această situație, asigură-te că acestea sunt amplasate în mod corespunzător și nu sunt lăsate nesupravegheate.


Citiți articolul original pe stirileprotv.ro

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (stirileprotv.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola