Este permisă circulația cu un cârlig de remorcare montat pe mașini, dacă nu tractăm, propriu-zis, un alt vehicul?

carligul de remorcare

Mulți români se contrazic pe subiectul: am sau nu voie să circul cu un cârlig de remorcare montat pe mașină dacă nu îl folosesc pentru a tracta o remorcă, rulotă sau pentru a transporta biciclete.

În unele țări europene circulația cu un cârlig de remorcare care nu este folosit este interzisă, iar în alte țări acesta trebuie să nu acopere numărul de înmatriculare.

Discuțiile apar din cauza unor tamponări în trafic. Prezența unui cârlig de remorcare pe o mașină poate avaria serios un alt autovehicul care s-ar lovi de acesta.

Adevărul este că în legislația din România nu se menționează că este ilegal să mergi cu un cârlig de remorcare (dispozitive de cuplare) fără să tractezi / transporți ceva.

Cu ce viteză pot circula mașinile care tractează o remorcă?

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează o remorcă este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul.

Fac exceptie masinile care pe carligul de remorcare au un suport de bicicletă.Cârligul de remorcare nu trebuie omologat la RAR, însă trebuie să fie o piesă deja omologată și să aibă eticheta vizibilă.

Iată ce spune legea referitor la remorcare:

Cuplarea unui vehicul cu una sau două remorci, pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai dacă:

a) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate şi compatibile.
b) ansamblul de vehicule poate realiza raza minimă de virare a autovehiculului trăgător;
c) dimensiunile ansamblului de vehicule nu depăşesc limitele prevăzute de lege;
d) elementele de cuplare ale echipamentelor de frânare, de iluminare şi semnalizare luminoasă sunt compatibile;
e) vehiculele care compun ansamblul nu se ating la trecerea peste denivelări, la efectuarea virajelor sau la schimbarea direcţiei de mers.

Nerespectarea normelor de remorcare a vehiculelor se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola