Dezbaterea moștenirii între frați. Ce spune legea?

drepturic

Dezbaterea moștenirii între frați este reglementată de Codul Civil.

Mai jos vom explica, pe înțelesul tuturor, care sunt regulile privind dezbaterea drepturi succesorale între frați. Procedura este diferita atunci când frații vin singuri la moștenirea defunctului (părintelui decedat) față de situația când vin la moștenire împreună cu celălalt părinte (soțul supraviețuitor). Vom explica, așadar, cotele ce revin fiecărui frate, cum se împarte moștenirea atunci când un copil a fost dezmoștenit, este nedemn de a moșteni sau a renunțat la moștenire.

Cum se împarte moștenirea

Moștenirea se împarte în funcție de clasa de moștenitori, de la clasa întâi spre clasa a patra. Moștenitorii din clasa a patra vor pretinde la un drept succesoral decât dacă nu există moștenitori înainte lor sau dacă pe aceștia nu îi interesează să primească ceva.

Averea se împarte egal între rudele din aceeași clasă și același grad de rudenie. Însă, fiecare clasă de moștenitori trebuie să împartă moștenirea cu soțul supraviețuitor, după caz și în anumite condiții.

Soțul supraviețuitor se poate prezenta la moștenire împreună cu celelalte clase de moștenitori și îi va reveni o parte mai mică sau mai mare din moștenire. De exemplu, dacă ceilalți moștenitori refuză drepturile, atunci averea revine soțului moștenitor. Cota pe care o poate primi soțul supraviețuitor este stabilită astfel:

  • Un sfert din drepturi mostenitori dacă este împărțită cu descendenții (copii);
  • O treime din moștenire dacă este împărțită cu ascendenții privilegiați (părinți) și cu colateralii privilegiați (frați sau surori și copiii acestora);
  • O jumătate din moștenire dacă este împărțită numai cu ascendenții privilegiați ori doar cu colateralii privilegiați;
  • Trei sferturi din moștenire dacă este împărțită numai cu ascendenții ordinari (bunici) sau numai cu colateralii ordinari (rude până la gradul al patrulea).

Trebuie menționat și faptul că, dacă soții nu au avut copii, iar părinții persoanei care a încetat din viață nu mai trăiesc, există posibilitatea ca soțul supraviețuitor să primească toată moștenirea, dacă a fost lăsat un testament în care se specifică acest lucru.

De asemenea, soțul supraviețuitor are dreptul la moștenire dacă cei doi soți se aflau în proces de divorț, care încă nu s-a finalizat cu o hotărâre definitivă. Mai exact, cu condiția ca la momentul procesului de moștenire să nu existe deja o hotărâre de divorț.

Un alt aspect important este cel al concubinilor care, conform legislației în vigoare, nu au drept de moștenire. Totuși, concubinii pot lăsa moștenire partenerului prin testament.

Ce se întâmplă dacă unul dintre frați a fost dezmoștenit?

Într-o situație în care unul dintre frați a fost dezmoștenit, acesta va culege rezerva sa succesorală și restul moștenirii se va împărți între ceilalți frați.

Dezbaterea moștenirii între frați când unul dintre frați renunță sau este nedemn

Dacă unul dintre frați renunța la moștenire conform legii, partea lui din moștenire va fi culeasă de către ceilalți frați. În mod similar, dacă unul dintre frați este nedemn de a moșteni, partea lui din moștenire va fi culeasă de către ceilalți frați.

In orice situatie poti apela la o agentie specalizata si de incredere care va prelua riscurile legate de mostenire ca tu sa castigi linistea la care mult visezi, incasand banii pe loc.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola