Expozitia „De la taste la tastatură” la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie „Paul Păltăneaˮ Galați, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincuˮ Tecuci, Muzeul „Vasile Pârvanˮ Bârlad, Muzeul Municipal „Regina Mariaˮ Iași și Muzeul Vrancei vă invită joi 03.06.2021, ora 14.00, la vernisajul expoziției temporare „De la taste la tastaturăˮ.

„În secolul al XXI-lea în care cu toți tindem să ne achiziționăm gadget-uri în funcție de cât de repede și de bine își fac treaba, cred că merită să ne rezervăm, poate o oră, pentru a redescoperi din farmecul vintage al mașinilor de scris care au revoluționat universul comunicațiilor. Expoziția temporară De la taste la tastatură este dedicată «Zilei mașinii de scris» (23 iunie) și prezintă publicului un scurt istoric al mașinilor de scris pe parcursul secolului al XX-lea, dar și înlocuirea treptată a acestora cu calculatoarele. Cele mai cunoscute mărci de mașini de scris au fost următoarele: E. Remington and Sons, Underwood Typewriter Company, Adler Typewriter Company, Imperial Typewriter Company, Olivetti, Royal Typewriter Company, Smith Corona și Olympia Werke. Multe dintre acestea pot fi admirate și-n cadrul expoziției care va fi vernisată joi, 3 iunie, 2021. Pe lângă cele 28 de exponate, am pregătit pentru public și un spațiu interactiv, unde vizitatorii vor putea analiza atât o mașină de scris mecanică, dar și una electrică.

Cu ajutorul mașinii de scis, oamenii redactau documente oficiale, scrisori și cărți. În 1713, Henry Mill a brevetat o mașinărie care putea să imprime literele una după alta. În 1808, a fost inventată prima mașină de scris funcțională de către Pellegrino Turri, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1867, de către Christopher Latham Sholes. Acesta și-a vândut invenția, în 1873, fabricii de carabine Remigton & Sons, din Ilion, Statul New York. Primul model de o adevărată valoare practică, a fost Original Remington Standard Nr. 1, care s-a pus în vânzare în 1873. Th. Brown a inventat sistemul claviaturii întregi, iar inginerul Yost mecanismul schimbătorului pentru literele mari. În 1888, Franz Xaver Wagner a inventat mecanismul vizibilității scrisului. (sursa: E. WANIEK, Cum se învață practic și repede mașina de scris (Dactilografia) fără a privi claviatura, Tip. Cultura Națională, București, [1924]).

În 1920, mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe mari de aspect. Din 1980, procesoarele de text și computerele au înlocuit, treptat, mașinile de scris din Occident, ultimele fiind folosite în fostul spațiu sovietic, Africa și America Latină”. (Valentin Bodea – muzeograf)

Vernisajul expoziției „De la taste la tastaturăˮ va avea loc joi, 03.06.2021, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Secția Lapidarium (lângă Biserica Greacă), strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola