De ce unii oameni reușesc să slăbească foarte repede. Durata ideală până când începi vezi rezultatele unei diete

pierderea in greutate

Fiecare dintre noi a încercat măcar o dată în viață să piardă în greutate, iar unul dintre cele mai grele lucruri este așteptarea până când încep să se vadă rezultate. Mulți se întreabă de ce unele persoane observă aceste rezultate foarte rapid, pe când alții foarte greu, simțindu-se descurajați și tentați să renunțe.

Rapiditatea cu care oamenii pierd kilograme este influențată de o serie de factori. În plus, o pierdere lentă este recomandată și benefică pentru sănătate, potrivit healthline.com.

Cum apare pierderea în greutate

Pierderea în greutate apare când consumați în mod constant mai puține calorii decât ardeți în fiecare zi. La polul opus, acumulați kilograme când consumați mai multe calorii decât ardeți.

Caloriile arse zilnic au trei componente majore:

 • Rata metabolică în repaus – numărul de calorii de care corpul are nevoie pentru a menține funcțiile normale ale corpului, cum ar fi respirația sau pomparea sângelui.
 • Efectul termic al alimentelor – caloriile folosite pentru digerarea, absorbția și metabolizarea alimentelor.
 • Efectul termic al activității – caloriile folosite în timpul activităților fizice.

Dacă numărul de calorii consumate este egal cu cel al caloriilor arse, vă mențineți greutatea corporală. Dacă doriți să slăbiți, trebuie fie să consumați mai puține calorii decât ardeți, fie să ardeți mai multe calorii făcând sport.

Factorii care influențează pierderea în greutate

Genul

Raportul grăsime-mușchi vă afectează foarte mult capacitatea de a pierde în greutate. Deoarece femeile au de obicei un raport grăsime-mușchi mai mare decât bărbații, ele au o rată metabolică în repaus cu 5-10% mai mică decât bărbații de aceeași înălțime. Asta înseamnă că, în general, femeile ard cu 5-10% mai puține calorii decât bărbații în repaus. Astfel, bărbații tind să slăbească mai repede decât femeile.

Vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim, se modifică compoziția corporală, mai exact crește masa de grăsime și scade masa musculară. Această schimbare, împreună cu alți factori, cum ar fi scăderea numărului de calorii necesare organelor principale, contribuie la o rată metabolică mai scăzută. De exemplu, persoanele de peste 70 de ani au o rată metabolică în repaus cu 20-25% mai scăzută decât tinerii. Din acest motiv pierderea kilogramelor devine tot mai dificilă pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Punctul de plecare

Kilogramele și compoziția inițială a corpului au de asemenea un impact asupra vitezei cu care pierdeți în greutate când vă apucați de dietă și/sau de sport. De exemplu, o persoană care cântărește 136 de kilograme poate slăbi 4,5 kilograme după două săptămâni după ce și-a redus aportul zilnic cu 1.000 de calorii și a crescut activitatea fizică. În schimb, o persoană care cântărește 60 de kilograme ar putea pierde mult mai lent cele 4,5 kilograme.

Deficitul caloric

Trebuie să creați un echilibru caloric negativ pentru a pierde în greutate. Valoarea acestui deficit caloric influențează cât de repede slăbiți. Este evident că o persoană care consumă cu 500 de calorii mai puțin pe zi va slăbi mai mult decât o persoană care consumă cu 200 de calorii mai puțin pe zi. Cu toate acestea, asigurați-vă că nu exagerați deoarece un deficit prea mare vă va face să pierdeți masa musculară, nu grăsimea.

Somnul

Somnul este o componentă adesea neglijată, dar crucială pentru pierderea în greutate. Dacă nu dormiți suficient, veți slăbi considerabil mai greu. Studiile arată că o singură noapte pierdută crește dorința de a consuma alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți, cum ar fi dulciurile, băuturile dulci sau gustările sărate.

Participanții la un studiu de două săptămâni au fost împărțiți în două grupe: prima grupă a dormit 5,5 ore pe noapte, iar a doua 8,5 ore pe noapte. Cei care au dormit 5,5 ore au pierdut cu 55% mai puțină grăsime corporală și cu 60% mai multă masă musculară decât cei care au dormit 8,5 ore pe noapte.

Alți factori care pot influența pierderea în greutate:

 • Medicamente – anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, pot promova creșterea în greutate sau pot împiedica pierderea în greutate.
 • Condiții medicale – anumite boli, cum ar fi depresia, sau afecțiunile ce privesc glanda tiroidă, pot încetini pierderea în greutate.
 • Istoricul familiei și genele – componenta genetică asociată cu obezitatea poate influența pierderea în greutate.

Consecințele pierderii rapide în greutate

Deși toți oamenii speră să slăbească cât mai rapid, acest lucru poate produce deshidratare și malnutriție. Alte consecințe ale pierderii mult prea rapide în greutate sunt:

 • Dureri de cap
 • Iritabilitate
 • Oboseală
 • Constipație
 • Căderea părului
 • Dereglări menstruale
 • Pierderea masei musculare

Experții recomandă o scădere în greutate de 0,45 – 1,46 kg pe săptămână sau echivalentul a 1% din greutatea corporală.


Citiți articolul original pe ziare.com

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola