Testele Cambridge English sunt o suită de examene de certificare a cunoștințelor de limba engleză, fiecare dintre acestea furnizând un certificat valabil pe termen nelimitat. Fiecare examen Cambridge testează un anumit nivel de limba engleză, așa că trebuie să alegi mai întâi categoria potrivită pentru tine. Găsești toate informațiile de care ai nevoie pe site-ul centrului lingvistic Twinkle Star: www.twinklestar.ro.
Așa cum este de așteptat, înaintea fiecărui examen ai nevoie de pregătire specifică. Poți urma cursuri de engleza, special structurate pe formatul examenului Cambridge, aceasta fiind cea mai ușoară modalitate de pregătire. În ceea ce privește pregătirea suplimentară individuală, urmează sfaturile de mai jos pentru a te asigura că nu vei întâmpina probleme la nici unul dintre cele mai populare examene Cambridge: First Level B2 (FCE) și Advanced Level C1 (CAE).
- Familiarizează-te cu formatul examenului
Chiar și studenții adulți devin nervoși sau confuzi atunci când nu știu la ce să se aștepte. Din fericire, înainte de examene Cambridge, îți poți face o idee foarte clară despre cum se va desfășura totul. Detalii aici: www.examenecambridge.ro/examene.
Poți afla ce exerciții ar fi util să faci sau poți să participi la testări preliminare pentru a veni cu o strategie potrivită pentru a obține cât mai multe puncte. Și mai presus de toate, poți face toate aceste lucruri pentru a scăpa de frica de necunoscut.
- Fă marcaje pe text
Subliniază informațiile importante pentru a-ți fi mai ușor să răspunzi la întrebări. Ține cont de faptul că la examenul C1 Advanced (CAE), citirea singură nu mai este suficientă, sunt necesare interpretarea textului și oferirea de răspunsuri la o serie de întrebări.
- Încearcă-ți norocul acolo unde nu ai un răspuns
Nu există puncte pentru răspunsurile proaste, așa că întotdeauna este mai bine să-ți încerci cel puțin norocul decât să nu oferi un răspuns.
- Nu memora fraze
Elevii se tem adesea de examenele scrise și, prin urmare, pregătesc fraze în avans sau chiar învață eseuri întregi. Încearcă să nu pici în această capcană. Nu memora textele altora, fii autentic.
Asigură-te că testezi, în avans, numărul de cuvinte pe care le poți scrie pe un rând, astfel încât să poți estima mai ușor lungimea textului pe care îl vei nota la examen. Scrie lizibil, dar nu irosii mult timp cu caligrafia. Un scris frumos nu îți va aduce puncte în plus. Dacă nu ești obișnuit cu scrisul de mână, sfatul nostru este să exersezi înainte de examen. Chiar dacă ar putea părea neimportant, acest aspect este unul crucial. Cu toții folosim preponderent laptopul pentru a redacta texte. Din acest motiv, scrierea unui text amplu pe foaia de hârtie, fără exercițiu prealabil, ar putea fi o adevărată provocare.
- Folosește cuvinte de legătură în textele scrise
Pentru un discurs cursiv, folosește cuvinte de legătură care să conecteze paragrafe (sau propoziții consecutive), ca de exemplu:
- however – however, in any case (totuși – totuși, în orice caz)
- first, second – first, second (în primul rând, în al doilea rând – în primul rând, în al doilea rând)
- in conclusion (in concluzie)
- for example (de exemplu)
Ajustează-ți stilul de scriere la nivelul examenului. De asemenea, este necesar să acorzi atenție semnelor de punctuație (de exemplu, două puncte, punct și virgulă, liniuță.)
- Ascultă diferite tipuri de accente
Urmărește filme sau seriale din diferite țări, caută muzică străină și ascultă podcasturi în limba engleză. Asta deoarece examenele Cambridge testele de ascultare în care vei auzi înregistrarea de două ori, dar un accent complet necunoscut și neașteptat ar putea să îți dea bătăi de cap.
- Vorbește, vorbește, vorbește
Un sfat banal care îți va aduce numai beneficii. La partea de Speaking cel mai bun mod de a arăta nivelul de cunoștințe este, evident, să vorbești. Nu aștepta întrebări de ajutor și evită să răspunzi punctual. Este mai bine să comentezi în engleză că nu înțelegi, nu știi sau dacă te-a surprins întrebarea, decât să taci.
După partea introductivă, vei primi imagini pe care va trebui să le descrii. Atenție însă, nu trebuie să descrii doar ceea ce vezi, compară imaginile, exprimă-ți părerea despre ceea ce se întâmplă în ele, speculează și răspunde la orice întrebări.
Rețineți că un interviu în pereche face parte din examen. Iar treaba ta nu este să-ți depășești omologul de discuție, ci să demonstrezi propriul tău nivel de cunoștințe prin modul în care te exprimi. În plus, răspunde prompt la întrebări și comentarii și ia în considerare opiniile interlocutorului tău asta.
Nu respinge ideile unui coleg, ci construiește pe baza acestora. Acceptă-le tezele și dezvoltă-le. Alternativ, poți să vorbești despre prima situație care îți vine în minte, chiar dacă nu este împodobită cu detalii.
- Dacă nu înțelegi, întreabă
În engleză, desigur. Tăcerea nu îți va aduce puncte, indiferent de situație.
Ai nevoie de sprijin în pregătirea pentru examenul Cambridge? Verifică oferta educațională a centrului lingvistic Twinkle Star: www.twinklestar.ro.