Cum se radiază un autoturism în 2022? Actele și procedurile necesare

În 2022, procedura prin care se radiază un autoturism este foarte simplă dacă proprietarul are toate actele și urmează întocmai toți pașii. Scoaterea din circulație a unui autovehicul se poate face fie la cererea persoanei care îl deține, fie prin decizie judecătorească. Există mai multe situații în care automobilul poate fi radiat.

Ce este radierea auto și cum se face?

Dacă deții un automobil foarte vechi sau vrei să vinzi unul va trebui să-l radiezi. Radierea sau scoaterea unui autovehicul din circulație este procesul prin care acesta este șters din registrele auto ale autorităților cu competență în domeniul circulației rutiere din România..

Radierea auto constă în două etape, și anume radierea fiscală și radierea din circulație, în această ordine. Cu actele emise de autoritatea fiscală și cu restul documentelor vei putea apoi radia din circulație autovehiculul proprietate personală. Dacă vrei doar să îți vinzi mașina va fi suficientă doar radierea fiscală.

Radierea fiscală se solicită la direcția de taxe și impozite din sectorul în care domiciliezi. Dacă nu locuiești în București, atunci radierea fiscală o vei face la primăria direcția de taxe și impozite a orașului de domiciliu.

În ce situații se radiază o mașină?

Procedura de radiere a unui vehicul rutier se poate solicita de către proprietarul acestuia. De asemenea, ea poate fi hotărâtă prin sentință judecătorească sau, din oficiu, de către o instanță judecătorească.

Sunt câteva situații în care se poate radia o mașină. Poți solicita scoaterea ei din circulație în cazul în care o predai la REMAT pentru dezmembrare.

De asemenea, radierea se poate face când autovehiculul este furat sau când proprietarul dorește să-l exporte definitiv în altă țară În sfârșit, poți radia un automobil dacă vrei să-l retragi definitiv din circulație ori în cazul unei sentințe judecătorești.

Documente necesare pentru radierea fiscală

Pentru radierea fiscală trebuie să completezi o declarație pentru scoaterea din evidență a autovehiculului. De asemenea, vei completa și cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală.

Iată ce acte ai nevoie pentru a radia fiscal autovehiculul: declarația pentru scoaterea din evidențe a autovehiculului, cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscal, actul de identitate al solicitantului în original și copie, cartea de identitate a mașinii în original si copie, fișa de înmatriculare în original, actul care atestă înstrăinarea autovehiculului (spre ex. actul de vânzare-cumpărare).

Dacă mașina a fost scoasă din uz vei avea nevoie de o adeverință de la REMAT.

Documente necesare pentru scoaterea din circulație a mașinii

Pentru a scoate un autovehicul din circulație proprietarul trebuie să depună mai multe documente la sediul DRPCIV (Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto), și anume:

  • Cererea de radiere completată și semnată de proprietar (se poate descărca de pe site-ul DRPCIV);
  • Plăcuțele de înmatriculare;
  • Actul de identitate al solicitantului – original si copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului – original si copie;
  • Certificatul de înmatriculare;
  • Fișa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscală completată și semnat de proprietar;
  • Certificatul de radiere în trei exemplare (se poate descărca de pe site-ul DRPCIV);
  • Persoanele juridice vor depune documente care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul în copie (copie CUI) și împuternicirea reprezentatului legal.

În cazul în care documentele sunt depuse de o alta persoană decât proprietarul va trebui o procură notarială.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola