O vedem pe bolta cerească luminându-ne nopțile și ne întrebăm cum oare s-a format Luna, satelitul natural al Terrei. Oamenii de știință au avansat mai multe teorii, de-a lungul timpului, iar una dintre ele părea să se impună. De curând, cercetătorii de la Universitatea din Durham au venit cu o nouă variantă referitoarea la formarea Lunii și la efectul produs în urma impactului Pămîntului cu un obiect ceresc, acum 4,5 miliarde de ani.
Cum s-a format Luna
Luna a fascinat dintotdeauna omenirea. Este cel mai apropiat obiect ceresc și cel mai vizibil pe cerul nopților senine. De aici și ambiția de a pune piciorul pe ea, așa cum s-a întâmplat odată cu misiunea Apollo 11, în 21 iulie 1969. Dar întrebarea care a însoțit mereu contemplarea ei a fost legată de modul în care s-a format „stăpâna nopții”, satelitul natural al Pământului.
Încă din 1970, astronomii au bănuit că Luna s-a format atunci când o protoplanetă uriaşă, numită Theia, a lovit Pământul. Cu toate astea, natura coliziunii şi ce s-a întâmplat imediat după au făcut subiectul dezbaterilor. Unii cercetători cred că această coliziune a creat un nor vast de resturi, care s-au unit în timp şi au format Luna. Însă, un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Durham, Anglia, arată că acest impact gigant ar fi plasat imediat Luna pe orbita sa în jurul Pământului, scrie iflscience.com.
Scenariul la care nu te-ai fi gândit niciodată, confirmat de cercetători
După ce au efectuat cea mai detaliată simulare supercomputerizată, cercetătorii de la universitatea menționată au ajuns la concluzia că Luna ar fi apărut într-un alt mod după coliziunea Terrei cu Theia. Simulările anterioare sugeraseră respectiva ciocnire ar fi degajat o cantitate uriașă de resturi despre care se credea că, treptat, s-au unit în ceea ce numim astăzi Luna.
Teoria părea îndreptățită atunci când s-a analizat compoziția chimică a rocilor lunare aduse pe Pământ de astronauții misiunilor Apollo. Acestea aveau o compoziție izotopică asemănătoare mantelei interioare a Terrei. Cu toate acestea, simularea făcută de specialiștii de la Durham sugerează că impactul Pământului cu Theia a dus la formarea Lunii, dar aceasta ar fi fost constituită mai ales din resturile rezultate de pe Theia. În aceste condiții, asemănările compoziției izotopice ale suprafeței lunare cu ale Pământului nu sunt atât de relevante, mai spun oamenii de știință.
„Ruta formării Lunii ar putea explica similarităţile în compoziţia izotopică dintre rocile de pe Lună aduse pe Pământ de astronauţii de pe Apollo şi mantaua interioară a Pământului. Ar putea exista consecinţe observabile şi pentru grosimea Lunii, lucru care ne-ar permite să aflăm cu exactitate când a avut loc această coliziune”, a transmis Vincent Eke, co-autor al studiului.
Echipa de cercetători a rulat sute de scenarii posibile ale coliziunii dintre Terra și Theia, schimbând unghiul de impact, vitezele, rotațiile și masele celor două corpuri cerești. Toate au concluzionat că teoria conform căreia Luna s-ar fi format imediat după gigantica ciocnire este cea mai plauzibilă.
Citiți articolul original pe