Cum înscrii în România o mașină adusă din Belgia, Franța, Germania

Mercedes Benz GLK SUV uri second hand Germania

Românii care aduc mașini din Belgia, Franța, Germania în 2022 trebuie să treacă mai întăi pe la RAR pentru a primi o nouă carte de indentitate pentru acestea. Toate taxele pe care le au de plătit pentru o mașină adusă din UE sunt în jur de 200 de euro, fără a lua în calcul și asigurarea RCA.

Pentru vehiculele second-hand care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene, aflate însă la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului (CIV), fie în mod direct dacă vehiculul deține omologare UE de tip și nu a suferit modificări în raport cu configurația omologată, fie în urma omologării individuale.

De asemenea, RAR va efectua verificarea tehnică și va certifica autenticitatea vehiculului. Taxele la RAR sunt între 610 lei și 1350 de lei.

Acte necesare pentru eliberarea Cărții de Identitate pentru o mașină adusă din UE

 • act de identitate solicitant;
 • cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează activitatea);
 • documentul de înmatriculare din țara de origine;
 • certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele ale căror emisii poluante și CO2 au fost măsurate în conformitate cu procedura WLTP, de regulă vehicule fabricate după data de 31.08.2018).

Mașinile second hand din Germania formează de departe categoria cea mai populară din rândul preferințelor clienților români.

Motivele sunt destul de clare: vârsta, istoricul precum și condiția autoturismelor. Toate aceste beneficii vin la pachet cu prețuri mai mult decât atrăgătoare pentru români. De asemenea, infrastructura rutieră a nemților asigură o stare mai bună a autoturismelor rulate, atât tehnică cât și estetică.

Pentru o mașină adusă din UE mai sunt costuri și cu traducerea actelor mașinii (100-200 de lei), asigurare RCA, numere de înmatriculare (40 de lei / 85 de lei preferențiale), taxă certificat de înmatriculare (49 de lei).

Acte necesare la DRPCIV pentru o mașină adusă din Belgia, Franța, Germania în 2022

 • Cererea solicitantului
 • Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul își are domiciliul
 • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei
 • Actul de identitate al solicitantului, în original.
 • Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie
 • Dacă persoana care a realizat achiziția intracomunitară a mijlocului de transport și solicită înmatricularea acestuia nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), aceasta trebuie să depună, după caz:

– formularul „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”. Acesta este emis de ANAF și prevăzut de Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și „Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora;
– formularul „Certificat”, emis de ANAF și prevăzut de Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și „Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora.

 • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
 • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român
 • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele străine cu numărul de înmatriculare;
 • Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;
 • Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Sursa: RAR / DRPCIV


Citiți articolul original pe Promotor

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola