Cum funcționează dezinfectarea cu ajutorul lămpilor UV

Până anul acesta discuția legată de dezinfectanți și variante de curățenie și dezinfecție împotriva virusurilor și a bacteriilor era una rezervată celor ce activau în acest domeniu ce producea în principal produse destinate mediului sanitar sau celui ce avea legătură într-un anume fel cu sectorul sănătății. Anul 2020 a adus în viața noastră discuțiile comune legate de cele mai bune metode de dezinfectare și nu numai instituțiile sau acele spații comerciale își pun prolema cum să facă respectivele locuri mai sigure, dar chiar și oamenii se gândesc și evaluează gradul de dezinfecție din casele proprii.

Astfel a apărut, în special în domeniul privat o nouă metodă de a dezinfecta suprafețele și aerul: folosirea lămpilor UV germicide. Dar, evident că și acestea, ca orice lucru legat de pandemia cu care se confruntă omenirea acum au fost blamate, demonizate și hulite de anumite grupuri sau lăudate și recomandate de alte grupuri. Ce este lumina UV? Cum funcționează o asemenea lampă? Ne apără de virusuri și bacterii, dar și de noul coronavirus? Toate aceste întrebări își vor găsi răspunsul în rândurile de mai jos. 

Ce sunt razele UV

Razele UV sau ultraviolete nu sunt un lucru nou sau necunoscut pentru destul de multe persoane. Cei care au fost măcar o dată la un medic dermatolog sau cei care au grijă de organismul lor și drept urmare și de pielea lor au auzit cu siguranță despre razele ultraviolete. Ceea ce știm noi însă despre acestea este faptul că ele sunt dăunătoare omului, în special omului. De aceea este recomandat să folosim creme de protecție solară cu un factor de protecție de minim 15. Expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete produse de soare sau de alte surse artificiale precum solarele pot duce la foarte multe probleme de sănătate de la îmbătrânirea prematură a pielii până la cancerul de piele.

Razele ultraviolete nu sunt vizibile ochiului uman, deși în mod greșit multe persoane consideră că razele soarelui sunt chiar aceste raze ultraviolete. Razele UV sunt parte spectrul electromagnetic și se situează undeva între razele X și lumina vizibilă. Există trei tipuri de raze UV: UVA, UVB și UVC. Diferența dintre ele stă în lungimea de undă ce se măsoară în nanometrii (1 nanometru = 0,000000001 metrii). Radiația UVA are o lungime de undă între 315 – 399 nm (nanometrii), cea de tip UVB între 280 – 314 nm și cea UVC între 100 – 279 nm. O altă diferență esențială între ele, mai ales atunci când vine vorba despre emisiile solare este gradul acestora de absorbție de către stratul de ozon. Da, acel strat de ozon ce este în continuă degradare este cel care are rolul de a capta aceste raze UV sau măcar o parte din ele. Razele UVA nu sunt deloc absorbite de stratul de ozon, cele UVB sunt parțial absorbite de acesta, în timp ce cele UVC sunt total absorbite. 

Ce determină lumina UV să aibă efect dezinfectant

Bine, bine, veți întreba, dar cum poate o lumină să dezinfecteze că nu are nici clor și nici spirt? Motivul principal pentru care radiațiile de tip UV sunt periculoase pentru organismul uman este faptul că expunerea prelungita, dar în special cea directă la acestea are capacitatea de distrugere totală sau parțială a ADN-ului oricărui organism viu. Virusurile și bacteriile sunt organisme vii, acesta fiind și motivul pentru care ele se înmulțesc dacă găsesc hrană, oricare ar fi aceasta. Expunerea directă la lumina UV s-a demonstrat în nenumărate studii că este excelentă pentru distrugerea majorității virusurilor și bacteriilor. Mai mult decât atât, acest tip de dezinfectare este folosit pentru purificarea potabile încă din 1910.

Foarte multe orașe occidentale au adoptat încă de multă vreme această metodă de dezinfectare a apei curente. S-a dovedit că aceasta este cea mai eficientă metodă fără folosirea de substanțe chimice, ci doar cu ajutorul unor lămpi speciale UV montate în conductele de livrare a apei.

Trebuie subliniat faptul că nu orice tip de radiație UV are efect germicid, ci doar de tip UVC. S-a constata că doar această lungime de undă ce aparține radiației UVC este eficientă pentru lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. 

Cum funcționează lămpile UV pentru dezinfectare

Lămpile UV se bazează pe același principiu prin care o lampă normală produce lumină, doar că în loc de lumina obișnuită produce radiații UV. Aș vrea să fac o precizare extrem de importantă pentru că acest termen, radiații sperie pe foarte multă lume fiind asociat cu un efect dăunător, toxic. În realitate termenul radiație înseamnă un tip de energie ce călătorește și pe măsură ce o face, se și împrăștie. Nu toate radiațiile sunt toxice și foarte multe asemenea radiații sunt folosite zilnic pentru diverse investigații imagistice, funcționarea diverselor aparate electrocasnice, comunicații, iar cele numite radiații vizibile sunt de fapt lumina din jurul nostru. Mai mult decât atât este bine de precizat că radiațiile ultraviolete sunt în mare responsabile și pentru producerea vitaminei D în corpul uman, vitamină esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Lămpile UV sunt construite în funcție de spațiul pe care îl dezinfectează. Acestea pot fi de tipul plafonieră, având o rază mai mare de acțiune sau pot fi destinate doar unor anumite suprafețe cum ar fi spre exemplu paturile pentru operație. Există chiar dispozitive mici inventate de curând în care se pot introduce diverse obiecte personale precum telefonul mobil sau cheile pentru a le dezinfecta după folosirea afară sau în spații predestinate contaminării.

Indiferent de forma lămpii pe care o folosești există doi factori esențiali de care trebuie să ții cont: intensitatea luminii degajate și durata expunerii suprafețelor. Dacă lampa ta are o intensitate mai mare atunci poți să o pui în funcțiune pentru o perioadă mai scurtă, iar dacă intensitatea sa este mai mică, atunci trebuie să iei în calcul un timp mai lung de expunere a suprafeței sau încăperii. De asemenea cu cât sursa de lumină este mai departe cu atât virusurile și bacteriile vor fi mai greu ucise.

Un alt aspect este iar important, lămpile UV nu trebuie să vină în contact direct cu pielea umană sau cu ochii. Cel mai bine, ba chiar o indicație obligatorie pentru multe asemenea dispozitive este să nu vă aflată în încăpere pe perioada funcționării lămpii, iar apoi să aerisiți înainte de revenirea în încăperea respectivă.

Radiația UV și capacitatea celei de tip C să dezinfecteze par noțiuni noi, dar, așa cum am văzut mai sus, acestea nu sunt nicidecum recente, ci datează de la începutul secolului al 20-lea. Motivul pentru care nu a fost atât de mediatizată până acum și nici atât de folosită la scară atât de largă este unul simplu: nu a existat această nevoie la fel ca acum. Nimeni nu avea nevoie să dezinfecteze școli sau restaurante cu ajutorul acestor tehnologii, căci nu era niciun pericol atât de mare.

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola