Cum dezgheți mașina. Trucuri și sfaturi utile pe timp de iarnă  

cum dezgheti masina

Zilele friguroase sunt aici, iar printre problemele cu care se confruntă șoferii se numără imposibilitatea de a pleca cu autoturismul de pe loc. Întrucât temperaturile încep să scadă sub 0 grade, mașinile îngheață pe timpul nopții. Iată cum dezgheți mașina repede și fără să o avariezi.  

Cum dezgheți mașina rapid pe timp de iarnă?  

Iarna aduce multe motive de bucurie pentru cei mici și cei mari deopotrivă, însă e greu de crezut că pe listă s-ar putea regăsi diminețile în care îți găsești mașina sub un strat de gheață, după o noapte cu temperaturi sub pragul negativ. Astfel, primul lucru pe care îl fac șoferii dimineața este să dezghețe mașina.  

De regulă, această operațiune este greoaie, însă există câteva trucuri utile care te ajută să scapi mai repede de gheața depusă pe mașina ta. Așadar, ce poți face dacă dând să te urci în grabă la volan constați că nu se deschide ușa? Ei bine, în primul rând, nu o forța! Făcând asta, riști să se rupă chederele.  

În schimb, folosește una dintre aceste soluții: un spray special pentru dezghețare (se găsește în orice hypermarket), lichid de parbriz special pentru iarnă sau spirt. Folosește ce ai la îndemână, rezultatul va fi același. Atenție, nu turna apă fierbinte peste ușile înghețate, deoarece se pot sparge geamurile și poate sări vopseaua.  

Acum că ai rezolvat cu ușile, intră în mașină, pornește motorul și dă drumul la încălzire. Dacă ai senzor de ploaie, dezactivează-l! În caz contrar, s-ar putea să pornească ștergătoarele, iar dacă sunt înghețate există o posibilitate mare ca ele să se deterioreze. Ce ar fi bine să faci pentru a preveni înghețarea lor este să le lași ridicate sau să le scoți peste noapte.  

Citește și: Ce amendă riști dacă nu cureți mașina de zăpadă înainte de a porni la drum. Polițiștii au organizat filtre în marile orașe

Trucuri și sfaturi utile pentru șoferi  

Oricât de neplăcut ar fi un parbriz înghețat când te grăbești spre serviciu, nu te impacienta. Vei vedea că situația se va rezolva mai repede decât ai fi crezut dacă urmezi sfaturile din aceste rânduri. Așadar, nu răzui parbrizul foarte energic și nu încerca să spargi gheața prin lovire. Se poate sparge parbrizul.  

Dezgheață parbrizul folosind fie un spray special, fie lichid de parbriz. Când gheața începe să se înmoaie, ajută-te de o racletă pentru a termina mai repede. Nu folosi însă racleta și pentru caroserie, pentru că poți zgâria vopseaua.  

Un alt amestec cu care poți dezgheța rapid și ușor un prabriz înghețat este cel format din apă și oțet: la o parte de oțet se adaugă trei părți de apă. Amestecă bine și pulverizează lichidul pe parbriz. Vei observa numaidecât cum gheața groasă începe să se desprindă. În plus, oțetul dizolvă mizeria și astfel vei curăța mult mai ușor geamurile mașinii, dar și oglinzile.

Nu este indicat să folosești apă caldă, alcool sau sare pentru a curăța parbrizul pe timp de iarnă. În schimb, dacă vrei să-l protejezi de îngheț poți apela la o folie specială – gheața se va forma deasupra ei, iar parbrizul mașinii tale va rămâne curat. Poți opta, totodată, și pentru huse care opresc înghețarea parbrizului pe timp de iarnă, însă acestea sunt ceva mai costisitoare (în jur de 100 de lei, comparativ cu circa 20 de lei pentru o folie anti-îngheț).  

Nu folosi niciodată!

  • Apă caldă pentru a curăța un parbriz înghețat; temperatura apei poate provoca fisuri în sticlă; 
  • Uscătorul de păr setat pe aer fierbinte pentru a dezgheța parbrizul; diferențele mari de temperatură pot cauza fisuri. 

Vezi și: Cum este corect să parchezi mașina atunci când ninge. Puțini șoferi cunosc explicația banală

Cum dezgheți încuietorile blocate? 

Dacă tot am vorbit despre cum dezgheși o ușă blocată, haideți să vedem cum se dezgheață și încuietorile de la portiere. Dacă deții o mașină care se descuie manual cu ajutorul cheii, atunci există șanse mari ca într-o zi geroasă să constați că încuietoarea a înghețat. Nu te îngrijora, se găsesc soluții simple și la această problemă.  

Una dintre ele este să folosești un spray, o suluție sau un ulei pentru dezghețat încuietori (se găsesc la un preț accesibil atât în magazinele cu profil auto, cât și în cele online). Dacă situația te-a luat pe nepregătite și nu dispui de un astfel de spray, încearcă să încălzești încuietoarea folosind căldura degetelor, asta după ce ai îndepăratat stratul de gheață de la exterior. După câteva minute, încearcă să introduci cu atenție cheia.  

Dacă această metodă nu funcționează, poți apela la soluțiile pe bază de alcool – o variantă extrem de populară în rândul șoferilor. Înmoaie partea metalică a cheii de la mașină în alcool sanitar și vei vedea cum aceasta va intra mai ușor în încuietoare. Se pare că inclusiv dezinfectantul pentru mâini, pe care îl avem cu toții asupra noastră, ar putea să ajute. În definitiv, merită să încerci. Din nou, nu este inspirat să folosești apă fierbinte pentru dezghețare.  

Află: Cum intri în maşină când e acoperită toată de gheaţă. Şoferii trebuie să ştie acest detaliu după ploaia îngheţată

Cum dezgheți mașina? Farurile 

O primă mențiune: nu pleca la drum cu farurile înghețate. Nu vei fi vizibil pentru ceilalți participanți la trafic și, mai ales, nu vei avea deloc vizibilitate. Pentru a curăța cât mai ușor farurile, pornește faza scurtă când intri în mașină. Las-o pornită cât te ocupi de restul automobilului. Căldura pe care o generează becurile va face ca suprafața farurilor să se încălzească, iar gheața se va desprinde singură.  

Dar, pentru că prevenția este mereu cea mai bună, aplică un strat subțire de ceară peste faruri (după ce le-ai curățat cum se cuvine în prealabil) și nu le vei mai găsi înghețate.

Un ultim sfat, în zilele geroase, după ce te întorci cu mașina de la drum lung, lasă aerul condiționat să meargă la maximum timp de 2-3 minute înainte de a opri motorul. Căldura va usca interiorul autovehiculului, ceea ce va face ca pe parbriz și pe geamuri să nu se mai formeze cristale de gheață.  


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola