Descoperire alarmantă pentru sănătate: Consumul insuficient al unei băuturi duce la moarte prematură

apa importanta pentru sanatate

Oamenii de știință din cadrul Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite, care au efectuat un amplu studiu publicat în revista eBioMedicine pe 2 ianuarie 2023, au făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Astfel, experții au constatat că oamenii care nu beau suficientă apă zilnic sunt predispuși să moară prematur.

Persoanele care nu consumă o cantitate necesară organismului au un risc mai mare de boli cronice, ele având un prag al mortalității situat la o vârstă fragedă, față de ceilalți, potrivit New Atlas.

Noul studiu a fost inspirat de cercetările anterioare ale aceleiași echipe de oameni de știință de la NIH care au investigat efectele restricției pe termen lung a apei asupra sănătății șoarecilor. Acel studiu din 2019 a constatat că șoarecii care sunt privați de o suficientă hidratare, aceasta le-a scurtat durata de viață cu aproximativ șase luni – echivalentul a 15 ani de viață umană.

Acum cercetarea actuală și-a propus să exploreze dacă nivelurile optime de hidratare la oameni influențează sănătatea și îmbătrânirea. Pentru a face acest lucru, echipa a analizat datele dintr-un studiu pe termen lung privind sănătatea inimii, care a început la sfârșitul anilor 1980. Datele au cuprins peste 15.000 de participanți, urmăriți în medie pe o perioadă de peste 25 de ani.

Ca măsură indirectă a hidratării, cercetătorii au analizat nivelurile de sodiu seric din probele de sânge. La persoanele sănătoase, aceasta a fost recunoscută de mult timp ca o modalitate eficientă de a măsura cât de bine este hidratat un organism uman, cu niveluri normale de sodiu seric între 135 și 146 mmol/l.

Nivelurile de sodiu seric ale persoanelor urmărite au fost măsurate în mai multe perioade de timp de 25 de ani, alături de urmărirea a 15 markeri de sănătate utilizați pentru a evalua îmbătrânirea biologică. Acești markeri au inclus tensiunea arterială, biomarkeri imuni și nivelurile de zahăr din sânge.

Acei participanți cu niveluri serice de sodiu peste 142 mmol/l au avut cu până la 15% mai multe șanse să se prezinte ca biologic mai în vârstă decât vârsta lor cronologică. Această rată a sărit la 50% la cei cu niveluri serice de sodiu peste 144 mmol/l.

Privind bolile cronice, nivelurile serice de sodiu peste 142 mmol/l s-au corelat cu un risc crescut de boli cronice cu 64%, inclusiv insuficiență cardiacă, diabet și demență. Cei cu cele mai mari niveluri de sodiu seric (144,5-146 mmol/l) au avut cu 21% mai multe șanse de a suferi deces prematur, comparativ cu cei cu cele mai scăzute niveluri de sodiu seric.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola