Ce medicamente sunt considerate „droguri” de poliție. Șoferii pot ajunge la închisoare din cauza lor

medicamente la volan

Există o serie de medicamente pe care șoferii nu ar trebui să le ia atunci când conduc mașina. În cazul unui drug-test, rezultatul va fi pozitiv la substanțe psiho-active, iar Poliția va întocmi dosar penal pentru conducere sub influența drogurilor.

Legislația din România este foarte strictă în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului și drogurilor.

Cei prinși la volan cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l, se aleg cu dosar penal și suspendarea dreptului de a conduce. De asemenea, riscă până la 5 ani de închisoare. Iar amenda e de până la 2.900 lei.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul celor prinși la volan sub influența drogurilor. Chiar dacă substanțele psiho-active sunt, de fapt, medicamente de depresie.

Ce medicamente sunt considerate „droguri”

Denumirea generică de „drog” este dată, în general, substanțelor halucinogene interzise, precum marijuana, cocaină sau extasy.

Dar există și o serie de medicamente cu efecte psihoactive, care modifică sau alterează funcționarea creierului.

Astfel, o serie de medicamente antidepresive intră în categoria „drogurilor”. Pentru că reflexele, atenția și viteza de reacție a persoanei care le ia nu mai sunt la nivelul optim. Ceea ce înseamnă că vă împiedică să conduceți în siguranță o mașină.

Mai mult, în cazul unui control al poliției cu aparatul drug-test, rezultatul este destul de probabil să fie pozitiv.

Medicamente antidepresive, considerate „droguri”

Conform unei analize publicate de știripesurse.ro, aceste medicamente sunt considerate droguri:

  • Antidepresivele, cum ar fi sertralina (Zoloft) sau fluoxetina (Prozac), pot duce la schimbări ale dispoziției, ale gândirii și ale comportamentului;
  • Antipsihoticele, cum ar fi risperidona (Risperdal) sau olanzapina (Zyprexa), pot avea efecte asemănătoare cu cele ale drogurilor psihedelice, cum ar fi LSD sau halucinogene;
  • Stimulantele, cum ar fi amfetamina (Adderall) sau metilfenidat (Ritalin), pot duce la o stare de euforie și pot crește vigilența și concentrarea;
  • Opioidele, cum ar fi morfina sau codeina, sunt analgezice puternice care pot fi abuzate și pot duce la dependență.

Tot mai multe persoane, de obicei trecute de vârsta de 40 de ani, mă întreabă dacă reprezintă o problemă faptul că seara iau un Anxiar sau un Xanax, iar a doua zi conduc. Atunci când le spun că în fața legii vor fi tratați precum consumatorii de droguri, se îngrozesc. În caz că, Doamne ferește, vor face un accident cu decesul victimei, sunt șanse mari să ajungă la închisoare”, spune pentru publicația citată dr. Cristian Paparău, medic legist.

Medicamentele împotriva insomniei, tot un fel de „droguri”

Și unele medicamente împotriva insomniei sunt considerate droguri. Acestea fac parte din categoria benzodiazepinelor și tratează, în general, insomnia, atacurile de panică sau anxietatea.

Medicamente care intră în această categorie:

  • durată lungă de acțiune: Diazepam, Flurazepam, Quazepam, Clorazepat;
  • durată intermediară: Xanax, Anxiar, Estazolam, Temazepam, Oxazepam;
  • durată rapidă și ultra-rapidă: Gerodorm, Midazolam, Triazolam, Remimazolam.

Este indicat ca atunci când luați astfel de medicamente, să respectați rețeta și indicațiile doctorului. Și trebuie întotdeauna să citiți prospectul medicamentului. Iar dacă în acesta scrie că nu e recomandat să conduceți mașina după ce ați luat medicamentul, atunci nu vă urcați la volan.

Ana Morodan, judecată după ce a fost prinsă „drogată” cu somnifere

Ana Morodan, influencer și om de televiziune, a fost trimisă în judecată tocmai din cauza unui astfel de medicament.

Ea a fost implicată într-un accident de circulație, iar când poliția i-a făcut un test anti-drog, a ieșit pozitiv. De asemenea, din analize a reieșit că se afla și sub influența alcoolului.

Ulterior, Ana Morodan a explicat că nu s-a drogat, ci a luat Xanax, medicament care conține Alprazolam.

Alprazolam-ul […] este un sedativ, este hipnotic, este miorelaxant și afectează deopotrivă vigilența și capacitatea persoanei de a se orienta în timp și spațiu. Este responsabilitatea pacientului să-și administreze tratamentul în doza recomandată de către medicul curant psihiatru. Este responsabilitatea oricărui deținător de permis auto, cu atât mai mult cu cât are și calitatea de pacient, să-și administreze tratamentul ce conține substanțe psihoactive într-un anumit interval temporal, astfel încât să nu afecteze siguranța circulației pe drumurile publice”, a explicat procuroarea Simona Anghel, în luna iulie, motivul pentru care Ana Morodan a fost trimisă în judecată.

La unele pastile efectul trece în câteva ore, la altele poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. De aceea e indicat să cerem de fiecare dată opinia medicului și să citim prospectul medicamentului.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (promotor.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola