Băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor. Doctorul Mihail Pautov: „E cazul să vă opriți!”

bautura periculoasa pentru copii

Nu este un secret că copiii, și adulții, adoră sucurile de fructe. Mulți dintre noi am crescut bând suc de fructe, iar părinții cred adesea că sucul de fructe 100% este sănătos. Dar este într-adevăr așa? Conform unor noi date, se pare că celebrul suc de portocale este băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor. Printre cei care au semnalat acest lucru se numără și doctorul Mihail Pautov.

Sucurile de fructe fac rău copiilor și adulților?

Adesea ne place gustul sucului de fructe pentru că este o băutură dulce. Dar nu este un secret că dulce înseamnă adesea mai mult zahăr, chiar dacă este zahăr natural.

Gândiți-vă la fructele întregi care sunt mai dulci, au mai multe zaharuri naturale care le dau un gust dulce. Același lucru este valabil și pentru acele sucuri de fructe 100%, care s-ar putea să nu aibă zaharuri adăugate.

Prea mult zahăr de orice fel nu este sănătos. Sucurile de fructe au adesea arome adăugate, coloranți alimentari sau alți aditivi. În plus, în ianuarie a apărut o știre conform căreia multe sucuri de fructe pot conține plumb sau alte metale, potrivit Consumer Reports.

Studiul a analizat 24 de mărci naționale și private și a testat 45 de sucuri de diferite arome. Multe dintre ele aveau niveluri ridicate de plumb, potrivit raportului.

Aceste metale pot duce la probleme de neurodezvoltare la copii. Doctorul Mihail Pautov a tras și el un semnal de alarmă, vorbind strict despre sucul de portocale. În asentimentul său, poate fi băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor:

„Nu spun neapărat că nu e bun, dar depinde, bun pentru ce? Dacă acel copil urmează să alerge într-un maraton sau să înoate 80 de bazine, poți să îi dai acel fresh de portocale, pentru că îl va consuma. Altfel, un copil care are o activitate normală și care bea un pahar de fresh de portocale, o să aibă o creștere mare de glicemie, de insulină. Ceea ce faci este efectiv să îi distrugi sănătatea de mic. Iar ulterior, tot acel zahăr se transformă în grăsime și se depozitează sub formă de trigliceride.”, spune medicul Mihail Pautov.

Este sucul de portocale băutura periculoasă?

Dacă ar fi să ne luăm după studiile enunțate anterior, dar și după cele enunțate de medicul Mihail Pautov, am putea ajunge la această concluzie.

Dar, deși conținutul de zahăr poate fi mare, asta nu îi împiedică pe părinți să continue acest obicei. Medicul a încercat să tragă un semnal de alarmă, prevenind părinții asupra acestui aspect:

„Aș vrea să previn toți părinții care dau fresh de portocale copiilor lor, din rațiuni de sănătate. E cazul să vă opriți.
Să scoți conținutul din portocală, să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta, fără să ai o parașută în spate. Pentru că sucul care rezultă are o concentrație de 10% zahăr.
E aceeași concentrație pe care o au Cola, Pepsi, Fanta ș.a.m.d (băuturile dulci carbogazoase n.r). Practic, la fiecare 100 ml de suc de portocale, avem 10 mg de zahăr. Concret, fresh-ul de portocale este ca și Fanta, cu puțină vitamina C.”
, spune același medic.

Ce alte efecte negative poate avea sucul de fructe?

Consumul de suc de fructe poate înlocui consumul altor lichide benefice, cum ar fi laptele matern pentru bebeluși sau apa pentru noi toți. Zahărul mai concentrat și caloriile din sucurile de fructe pot duce la obezitate și la creșterea în greutate necorespunzătoare.

Creșterea excesivă în greutate este asociată cu tensiunea arterială ridicată, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, diabetul și alte probleme de sănătate negative mai târziu în viață.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola