Autoritățile au stabilit: 5 echipamente obligatorii pe timp de iarnă! Amendă pentru cei care nu le au în mașină

politie

Autoritățile din România au stabilit, prin lege, o serie de echipamente obligatorii pe care toți șoferii trebuie să le aibă în mașină când pleacă la drum. Cei care încalcă dispozițiile legale, vor fi amendați.

Este important pentru toți șoferii, înainte de a pleca la drum, să știe ce dotări auto sunt obligatorii în 2024. Altfel, riscă să fie amendați cu o sumă destul de mare.

În plus, aceste echipamente au rolul de a-i ajuta pe șoferi în anumite situații dificile.

Așa cum probabil majoritatea șoferilor știu, trusa medicală este obligatorie. În afară de aceasta, toți conducătorii auto trebuie să aibă în mașină și un stingător de foc. Ambele echipamente trebuie să fie omologate.

Autoritățile din România au stabilit, prin lege, că aceste dotări sunt obligatorii.

Pe lângă trusă și stingător, în mașină trebuie să mai fie și 2 triunghiuri reflectorizante. Acestea se vor monta, în cazul în care rămâneți cu mașina în pană, în fața și în spatele vehiculului, la o distanță de cel puțin 50 de metri.

Iar cei care conduc mașini de peste 3.5 tone, sunt obligați să aibă și o vestă reflectorizantă.

Legea precizează că aceste echipamente trebuie să se afle în vehicul, atunci când acesta circulă pe drumurile publice. Ceea ce înseamnă că, indiferent dacă e vară sau iarnă, șoferii sunt obligați să le aibă asupra lor când pornesc la drum.

Amenda pentru lipsa kit-ului de siguranță

În cazul în care vă oprește poliția și constată că nu aveți trusă sanitară, stingător sau triunghiuri, riscați să primiți 4 sau 5 puncte de amendă.

Aceeași sancțiune se aplică și dacă aceste dotări auto obligatorii sunt expirate.

În 2024, punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut. Ceea ce înseamnă că amenda pentru încălcarea acestei legi este cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.

Dotări auto care te scapă din situații dificile

În afară de echipamentele obligatorii pe care trebuie să le ai în mașină, ar mai fi o serie de dotări recomandate. Nu sunt obligatorii, dar te pot ajuta într-o situație dificilă.

Echipamente și componente care se pot dovedi utile, în anumite situații:

  • roată de rezervă, cric și cheie de deșurubat roata
  • cablu de tractare
  • cablu de încărcare a bateriei
  • set de chei și șurubelnițe
  • bandă adezivă și sfoară
  • becuri pentru far, stop și semnalizator
  • ulei de motor, lichid de spălat parbrizul, antigel, lichid de frână
  • Apă, șervețele, cârpe uscate, mănuși.

Pot părea multe și ai putea crede că îți vor umple tot portbagajul. Dar majoritatea sunt foarte mici și au loc în interiorul roții de rezervă. La ele nu vei umbla, probabil, niciodată.

Dar, dacă pleci într-o mică excursie la munte, de exemplu, poți avea neșansa de a face pană pe un drum greu accesibil. Și atunci, ca să salvezi și timp și bani, poți înlocui singur roata.

Sau se poate arde un far, în mers, și să ai ghinionul să te oprească poliția chiar în acea seară. Dacă ai bec de rezervă și un set de șurubelnițe, poți înlocui singur becul, în câteva minute. Și scapi astfel și de amendă și nici nu îți va fi reținut talonul.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (promotor.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola