Cauta
Adauga
Sign In

Anvelope de iarnă 2022. Ce amenzi riscă șoferii care nu sunt echipați corespunzător pe carosabil

Anvelope de iarnă 2022. Ce amenzi riscă șoferii care nu sunt echipați corespunzător pe carosabil

Așa cum prevede legea, șoferii sunt obligați să își echipeze mașinile corespunzător pentru condițiile de drum. Însă, în țară, există numeroși conducători auto care se abat de la această lege, iar amenzile sunt usturătoare.

Așadar, este obligatoriu ca în sezonul rece să fie efectuată montarea cauciucurilor de iarnă. Aceste anvelope sunt fabricate special pentru a evita deraparea autovehiculelor sau a vehiculelor de transport atunci când temperaturile coboară sub 7 grade Celsius. În sezonul rece, distanța de frânare se mărește considerabil, iar aderența scade, lucru care crește riscul de producere a accidentelor rutiere.

Potrivit OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.

Anvelope de iarnă 2022. La cât se ridica amenzile de anul acesta?

Chiar dacă în Codul Rutier nu este specificată o dată de la care acestea ar fi obligatorii, șoferii care nu respectă acest lucru vor fi aspru amendați.

Contravenția este încadrată în clasa a IV-a și astfel, dacă această regulă nu este respectată, șoferul riscă să primească  între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei. Mai mult, Poliția Rutieră poate reține și certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Cât costă un set nou de anvelope de iarnă în 2022?

Potrivit pieței din România, prețurile seturilor de anvelope de iarnă variază, evident, în ceea ce privește dimensiunile, precum și marca acestora. De exemplu, în cazul celor care au dimensiunea 205/55 R16, prețul este cuprins între 800 și 1.500 lei.

Mai departe, în cazul dimensiunii 205/60 R16, prețul unui set pornește de la 700 de lei și poate ajunge până la 2.400 lei.

Și tot în privința R16, cel mai comun diametru al „gumelor” de iarnă, costurile pentru un set de 215/65 R16 poate fi între 1.100 lei și 2.500 lei.

Citiți articolul original pe Stirile ProTV

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola