2024: A crescut amenda pentru staționare neregulamentară. În ce situații poți opri „pe avarii”

in ce situatii poti opri pe avarii

Sunt mai multe situații în care șoferii pot opri „pe avarii”, dar cei care nu au un motiv justificat pot fi amendați pentru staționare neregulamentară, această abatere fiind sancționată mai dur în 2024.

Sunt șoferi care folosesc „avariile” pentru a staționa în diverse locuri unde acest lucru e interzis.

Legislația auto din România permite ca, în caz de urgență, să staționezi cu luminile de avarie pornite. Dar cei care abuzează de această prevedere pot fi amendați.

În ce situații poți opri „pe avarii”

Luminile de avarie trebuie activate atunci când mașina are o problemă. Sau când traficul este blocat și vrei să semnalizezi celor din spate pericolul.

Unii șoferi folosesc, însă, „avariile” atunci când vor să oprească într-o zonă unde staționarea nu e permisă. Chiar dacă asta înseamnă să încurce circulația sau, în unele situații, să o blocheze de tot.

Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează Poliția Română într-o postare publicată pe Facebook.

În general, printre urgențele care justifică folosirea avariilor se numără următoarele situații:

  • mașina a suferit o defecțiune
  • șoferul, pasagerul sau altă persoană necesită ajutor
  • drumul este blocat/avariat
  • s-a produs un accident rutier.

Astfel, lipsa unui loc de parcare sau încărcarea unor bagaje în mașină nu pot fi considerate urgențe. Iar poliția te poate amenda atunci când oprești într-un loc interzis, chiar dacă stai cu mașina „pe avarii”. Și faptul că ai motorul pornit nu va influența cu nimic situația.

A crescut amenda pentru staționare neregulamentară

În 2024, punctul de amendă s-a majorat la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât anul trecut. Acesta reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut stabilit de Guvernul României.

Astfel, au crescut și amenzile aplicate pentru staționare neregulamentară.

Dacă se constată că un șofer e oprit neregulamentar, acesta poate primi 4 sau 5 puncte de amendă. Adică o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

În plus, conducătorul auto care lasă mașina într-o zonă unde staționarea nu e permisă poate fi sancționat și pentru parcare neregulamentară. Această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei.

Ceea ce înseamnă că un șofer care staționează neregulamentar poate primi o sancțiune de peste 1.300 de lei.


Citiți articolul original pe promotor.ro

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (promotor.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola