2022 – Anul Smaranda Brăescu la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”

afis smaranda film 10 martie 2022 v4

Smaranda Brăescu, plecată în lumea largă din satul Hânțești, comuna Buciumeni, județul Tecuci (astăzi Galați) a fost prima femeie parașutist din România și campioană mondială absolută a acestui sport în anul 1932, devenind una dintre cele mai cunoscute personalități ale epocii interbelice. După instaurarea regimului comunist, poziția intransigentă a Smarandei Brăescu față de ilegitimitatea și abuzurile noii puteri au dus la prigoana și condamnarea sa de către autoritățile comuniste, motiv pentru care, în ultima parte a vieții, a fost nevoită să fugă și să se ascundă. Vânată de Securitate, s-a stins din viață în anul 1948 și a fost înhumată sub alt nume, într-un cimitir catolic din Cluj.

Instituirea anului 2022 ca an dedicat Smarandei Brăescu, oferă Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”din Galați prilejul să realizeze o serie de manifestări în care vor fi evocate diferite aspecte ale vieții și activității celebrei parașutiste și aviatoare. Prin diversitatea abordărilor tematice și a tipologiei activităților incluse în cadrul acestui proiect ne propunem să facem cunoscută publicului personalitatea Smarandei Brăescu, un adevărat model de voință, curaj, determinare și dragoste de țară.

afis PROIECT smaranda 10 martie 2022

Programul acestor manifestări include următoarele activități:

  • Martie – proiecție de film – trilogia realizată de Studioul Cinematografic al Ministerului Apărării Naționale: „Foșnet de mătase albă”, „Nu mă voi întoarce niciodată din drum” și „Prigoana. Parcela IIB, rând 1550”
  • Aprilie –mini-expoziția „Exponatul lunii – Certificatde aviator aparținând Smarandei Brăescu” eliberat de The Royal Club of the United Kingdom
  • Mai – expoziția temporară „Smaranda Brăescu – portretul unei campioane”
  • Iunie – expoziția temporară „Aspecte din satul tradițional românesc – comuna Buciumeni” – incursiune etnografică în localitatea natală a Smarandei Brăescu
  • Iulie – masă rotundă „Pe aripile destinului – Smaranda Brăescu”
  • Octombrie – lansare editorială – o lucrare monografică dedicată Smarandei Brăescu

În cadrul manifestărilor dedicate parașutistei Smaranda Brăescu la împlinirea a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, vă invită joi, 10 martie 2022, ora 18,30, la proiecția filmului documentar realizat de Studioul Cinematografic al Ministerului Apărării Naționale, care onorează viața și activitatea Smarandei Brăescu. Trilogia cuprinde filmele „Foșnet de mătase albă” consacrat activității de parașutistă, „Nu mă voi întoarce niciodată din drum” – dedicat activității de pilot și „Prigoana. Parcela IIB, rând 1550” care prezintă ultimii ani din viața Smarandei Brăescu, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial până la perioada prigoanei sale de către forțele de Securitate și înmormântarea în anonimat.

Va fi alături de noi, ca invitat special, regizorul și realizatorul acestui film, colonel Cornel Mituț, care ne va împărtăși din experiențele trăite în perioada în care s-a aflat pe urmele Smarandei Brăescu, în locurile pe unde aceasta a pășit și alături de oamenii ce au conturat povestea vieții sale.

Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie, Secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

Accesul va fi permis conform legislației în vigoare privind prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola