În perioada 01-03 aprilie 2015, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi organizează activitatea didactică “1 Aprilie – Ziua Mondială a Păsărilor”, dedicată Zilei Internaţionale a Păsărilor.
Aproximativ 400 de elevi de la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Galaţi, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Galaţi, Şcoala Generală nr.7 Galaţi, Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Galaţi, Şcoala nr.10 Galaţi, Şcoala Gimnazială „Dan Barbilian” Galaţi, sunt aşteptaţi să participe la aceasta acţiune.
În cadrul activităţilor vor fi prezentate proiecţii video şi power-point („Păsări rare şi ocrotite”, „Vestitorii Primăverii”) şi se va organiza şi o lecţie practică în Grădina Botanică, denumită „Ornitolog pentru o zi”, în care elevii vor observa şi identifica cu ajutorul binoclului speciile de păsări din această zonă. „În cuprinsul videoproiecţiilor sunt abordate aspecte care reliefează adaptările păsărilor la diferite medii de viaţă, relaţiile lor cu habitatele preferate, rolul lor în stabilitatea ecosistemelor dar şi simbolistica păsărilor în tradiţia populară românească. Va fi o modalitate interactivă prin care cursanţii îşi vor completa noţiunile asimilate la şcoală despre păsări”, a declarat muzeograf Viorica Atodiresei, coordonatoarea acţiunii.
Ziua Mondială a Păsărilor de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi se va încheia cu expoziţia „Aripatele cerului”, realizată de copii care vor lua parte la activitate. Ziua Mondială a Păsărilor este sărbătorită încă din anul 1906 şi are la baza Convenţia pentru apărarea păsărilor care promoveză principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei. Motivele pentru care celebrăm Ziua Păsărilor sunt lesne de înţeles: zborul, cântecul şi frumuseţea păsărilor sunt surse de relaxare şi inspiraţie; păsările sunt indicatori ai sănătăţii ecosistemelor; multe specii de păsări aduc foloase omului, în primul rând păsările insectivore şi răpitoarele care consumă rozătoare mici. Deşi păsările au un rol deosebit de important în mediul înconjurător şi în viaţa omului, ele se află în declin global, mai ales datorită factorului antropic.