Zilele Filmului Polonez ajung la Galaţi

„Filme despre curaj” este genericul sub care se desfășoară proiecțiile din cadrul CinePOLSKA, care primăvara aceasta vizitează sapte orase din Romania si un oras din Republica Moldova.

cinepolska

În martie, publicul din Brașov, Timisoara, Galati, Balti si Iasi pot vedea unele dintre cele mai bune filme recent produse în Polonia, iar in aprilie vor fi proiectate la Oradea, Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Publicul din Galaţi este invitat, în perioada 25 – 27 martie, la Muzeul de Artă Vizuală, pentru a viziona trei filme poloneze, care vor fi subtitrate în limba română.
Intrarea la aceste proiecţii este liberă şi se face în limita locurilor disponibile.
Astfel, vineri, 25 martie, va fi proiectat filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forţele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obţinut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
Sâmbătă, 26 martie, de la ora 18.00, spectatorii gălăţeni au ocazia de a viziona o comedie pe care criticii o compară cu „ciocolata amară”. „Cetăţeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor şi regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei. Stuhr însuşi, interpretând rolul principal al cetăţeanului obişnuit, „cenuşiu”, care se strecoară printre evenimentele din Polonia ultimilor 50 de ani, se uită la polonezi cu ochi aspru şi critic, dar cu inima deschisă. Filmul a obţinut anul trecut două premii la Festivalul Internaţional de Film Comedy din Cluj: pentru „Cel mai bun film” şi pentru „Cel mai bun scenariu”, iar la festivalul de film din Gdynia – „Premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile”.
Al treilea film din program, care va fi proiectat duminică, 27 martie, de la aceeaşi oră, este una dintre cele mai importante superproducţii poloneze din ultimii ani – „Varşovia 44” -, povestea epică a unei generaţii de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupaţie germană au participat la Revolta de la Varşovia din anul 1944.
Regizorul Jan Komasa, în vârstă de doar 34 de ani, şi-a luat o sarcină foarte grea, şi anume aceea de a intra în dialog cu deja clasicul cinematografiei mondiale – „Canalul” lui Andrzej Wajda. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi şi vorbeşte despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine şi o muzică familiară spectatorului contemporan.
Proiecţiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică.

Picture of Alina Bararu

Alina Bararu

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola