Zile libere 2022. Când pică Rusaliile și ce zile libere au românii

zilele libere 2022

Deși România nu se numără printre țările din Europa care dă angajaților cele mai multe zile libere, în ultimii ani, românii au început să beneficieze de tot mai multe zile libere. La fel se întâmplă și zilele libere de Rusalii. Când vor pica anul acesta Rusaliile și câte zile libere au angajații?

O nouă minivacanță pentru români, de Rusalii. Ce zile libere vom avea

Similar cu anul 2021, românii beneficiază în 2022 de 15 zile libere, ce sunt stipulate în calendarul zilelor libere și a sărbătorilor legale din 2022. Primele zile libere legale din vara anului 2022 încep cu Sărbătoarea Rusaliilor, când românii vor avea parte de două zile libere. Este vorba despre zilele de 12 și 13 iunie, care pică duminică, respectiv luni. Partea bună a acestor zile este că dat fiind faptul că ziua de luni, 13 iunie va fi liberă, românii vor putea să beneficieze, practic, de o minivacanță care se traduce printr-un weekend prelungit. De regulă, fiind vară, cei mai mulți aleg să meargă la mare, însă și muntele este o opțiune pentru numeroși alți turiști.

Important de precizat este faptul că aceste zilele libere se acordă atât pentru angajații care lucrează în aparatul de stat, cât și pentru cei care lucrează în companii private. Codul Muncii prevede ca în măsura în care activitatea organizației nu permite efectuarea unei zile libere legale, angajatorul este obligat să acorde o altă zi liberă ulterioară angajatului/ angajaților care se află în această situație.

(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare] – Codul Muncii

Cum ar putea românii să nu mai piardă zilele libere legale, dacă vor pica în weekend

Ca semnificație, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă, în accepțiunea creștin-ortodoxă, Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh, ce pică întotdeauna la 50 de zile de la Paște și mereu duminica. Iar pentru că astfel de sărbătoare pică în weekend, la fel ca mai multe altele, mai mulți parlamentari au venit cu un proiect de lege menit să schimbe acest lucru.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola