Uniunea Europeană vrea vaccinare anti-COVID obligatorie. De ce nu se va întâmpla asta şi în România (Adevărul)

Uniunea Europeană vrea vaccinare anti-COVID obligatorie. De ce nu se va întâmpla asta şi în România (Adevărul)

Uniunea Europeană ia în calcul introducerea obligativităţii vacccinării anti-COVID ca reacţie faţă de răspândirea în Europa a noii tulpini de coronavirus, Omicron, mult mai contagioasă, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Suntem în UE şi dacă se decide ceva ar fi bine să ne conformăm. Vorbim de o măsură medicală care protejează viaţa”, susţin medicii în timp ce politicienii îi contrazic, scrie Adevărul.

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, consideră însă că nu este cazul ca vaccinarea să fie impusă românilor, având în vedere că există, la nivelul societăţii, o „sensibilitate crescută” în ceea ce priveşte vaccinarea.

La rândul lui, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 nu trebuie impusă.

Pe de altă parte, profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, subliniază că o astfel de măsură de introducere a obligativităţii vaccinării este una benefică, dar care se va dezbate dintr-un unghi de vedere greşit. „Suntem în UE şi dacă se decide ceva ar fi bine să ne conformăm. Vorbim de o măsură medicală care protejează viaţa. Din păcate, cred că această măsură care este, repet, una medicală se va dezbate, total greşit, în plan politic şi social. În loc să se adopte un plan de campanie de informare pentru ca populaţia să accepte vaccinarea, cei care sunt responsabili de problemă vor dezbate dintr-un unghi politic şi nu facem nimic. Cetăţenii ar trebui convinşi că numai prin vaccinare se salvează vieţi şi, nu puţin lucru, se aduce viaţa mai aproape de normalitate din punct de vedere social şi economic. În plus, ne-am vaccinat vreo două miliarde şi nu s-a înregistrat vreo tragedie”, a precizat Emanoil Ceauşu.

Sociologul Mircea Kivu consideră că măsura nu este aplicabilă în ţări precum România. „După discuţiile care se poartă la Bruxelles, cel mai probabil, se va adopta un model european de introducere a acestei obligativităţi de vaccinare. Problema este proporţia celor care vor fi obligaţi să se imunizeze în fiecare ţară în parte. Într-un stat în care avem 80 la sută dintre ceţăţeni vaccinaţi, proporţia celor care vor fi obligaţi este una, să zicem, rezonabilă. Dar la noi sau în Bulgaria, dar şi în alte ţări problema este mai delicată. Ce parlament poate impune o lege care este dezaprobată de o majoritate? Nu prea stă în picioare această variantă”, a precizat Mircea Kivu.

Majoritatea școlilor din zona Moldovei au pasat către părinți responsabilitatea testării elevilor. „Ne-am dorit teste și acum vrem să scăpăm de ele” (Școala 9)

Din cinci județe ale Moldovei, codașe la vaccinare, doar în unul singur, Neamț, se va face testarea elevilor în școli. În restul s-a decis ca părinții să aibă această responsabilitate. În Vaslui și Botoșani, de pildă, toți elevii vor trebui să fie testați acasă. Decizia a fost luată în consiliile de administrație ale școlilor, în care părinții reprezintă maximum 30% din componența totală. Asociațiile acestora spun că marele test de fapt este cel al monitorizării rezultatelor testării. Continuarea pe portalul Școala 9.

Ministrul care n-are carte (Libertatea)

Florin-Claudiu Roman, 47 de ani, noul ministru al digitalizării în guvernarea PNL – PSD – UDMR, și-a trecut în CV lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”, care ar fi apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Totuși, volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională, iar ministrul susține că nu l-a găsit nici acasă, la Alba Iulia. La editură și la bibliotecă există o carte cu nume identic, apărută trei ani mai târziu, cu patru autori diferiți, scrie libertatea.

Fasole cu ciolan și medalii. Cât costă sutele de decorații acordate de președintele Iohannis în ultimii doi ani, inclusiv de Ziua Națională (PressOne)

În 30 noiembrie și 1 decembrie președintele a semnat trei decrete, prin care beneficiarii ordinelor, medaliilor sau crucilor naționale au fost împărțiți pe căprării: personal medical și din Învățământ, persoane cu merite în societate, în păstrarea memoriei evenimentelor istorice, instituții sau militari. Un alt decret a fost semnat în 26 noiembrie 2021 și a provocat o ploaie de stele presărată peste personalul din Ministerul de Interne.

Dincolo de nume însă, România se apropie de 2 mii de generali, dintre care activi sunt doar o fracție minoră. În același timp, alte state, recunoscute drept puteri militare, fac eforturi să-și reducă numărul de generali, din rațiuni economice și sub presiunea publică, așa cum este cazul Marii Britanii, unde numărul generalilor a scăzut cu 40%.

Cotroceniul ar fi plătit, în ultimii doi ani, 2,9 milioane de lei, pentru ordine și medalii naționale, după cum susține echipa președintelui Iohannis.

Integral pe portalul pressone.

Primii 1,8 mld. de euro au intrat în conturile României. De când vor putea fi cheltuiţi banii şi unde se duc? (Ziarul Financiar)

Prima tranşă din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a intrat în conturile României joi 2 decembrie. România ar urma să absoarbă în următorii ani din acest mecanism european peste 29 mld. euro, dintre care 14,2 mld. sunt fonduri nerambursabile şi restul împrumuturi.

„Împreună vom asigura tranziţia verde şi tranziţia digitală (în România- n red.), vom moderniza sistemul de sănătate şi vom consolida administraţia publică. Acum, cuvântul-cheie este: implementare. Suntem alături de voi“, a transmis Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene şi cea care a anunţat aprobarea PNRR de către Comisia Europeană.

Potrivit declaraţiilor ministrului de finanţe Adrian Câciu, chiar dacă banii sunt în conturile României, nu pot fi cheltuiţi încă, pentru că nu există cadru legal.

„Reprezintă o urgenţă construcţia unui cadru legal pentru a putea cheltui aceşti bani. Voi lucra împreună cu colegii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a stabili circuitele financiare necesare utilizării acestor fonduri“, a scris ministrul de finanţe pe Facebook.

Picture of Maria Rares

Maria Rares

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola