Unde se pot face donaţii şi de ce este nevoie pentru refugiaţii ucraineni (Adevărul)

ucraineni trec granita romania siret

Unde se pot face donaţii şi de ce este nevoie pentru refugiaţii ucraineni (Adevărul)

Invazia rusească din Ucraina a aruncat peste graniţă sute de mii de ucraineni care au căutat refugiu şi în România. Români simpli, dar şi reprezentanţi ai bisericii şi ai societăţii civile au fost alături de ei chiar din prima zi căutând să împlinească nevoia acestora de hrană şi adăpost. Efortul de ajutorare are acum nevoie mai mult ca oricând de coordonare. Autorităţile naţionale au pus la punct o platformă cu informaţii privind accesul şi drepturile cetăţenilor ucraineni în România, Ucraina – împreună ajutăm mai mult, accesibilă în limbile ucraineană, engleză şi română. Platforma este accesibilă pe site-ul Guvernului și aici.

Prin intermediul acesteia, Guvernul încearcă să organizeze efortul instituţiilor statului, ale organizaţiilor naţionale şi internaţionale, privaţilor, dar şi ale societăţii civile, astfel încât ajutorul să fie cât mai eficient.

Adevărul publică o listă a organizaţiilor și instituţiilor unde se pot face donaţii în bani.

Produsele de care este nevoie:

  • Saci de dormit, pături.
  • Lenjerie intimă/ mânuşi, fulare, şosete şi căciuli;
  • Produse de igienă (absorbante, geluri dezinfectante, pastă de dinţi, periuţe de dinţi, săpun, şampon);
  • Suplimente cu multivitamine, paracetamol, nurofen, antinevralgic, pastile pentru gât, panadol, fervex, supozitoare cu paracetamol pentru bebeluşi;
  • Produse pentru bebeluşi (lapte praf formulă, şampon, termos, biberoane, căciuli, mânuşi, pamperşi, şerveţele umede); – Vesele (farfurii, tacâmuri, pahare) de unică folosinţă;
  • Conserve pentru pregătire rapidă (supă instant), batoane proteice cu nuci, seminţe, ceai, cafea, ciocolată, sticle de apă mici, alimente neperisabile;
  • Radiatoare pentru încălzire, baterii, lanterne, baterii externe pentru telefon, fierbătoare electrice;
  • Bandaje şi tifon steril, Oximed, plasturi pentru râni şi atele pentru fracturi.

Toate aceste produse trebuie repartizate pe categorii. Acestea trebuie ambalate pentru transport în cutii, cu etichete care să indice ce conţine fiecare pachet.

Amenzi și „emoție” la ANPC: Protecția Consumatorului a lansat ofensiva împotriva napolitanelor rusești, în timp ce afacerile oligarhilor în România prosperă (PressOne)

Autoritatea Națională pentru protecția consumatorilor, ANPC, a controlat benzinăriile Gazprom, Lukoil şi magazinele Berezka. Au fost date amenzi de 1,4 milioane de lei, iar 35 de puncte de lucru au fost închise temporar. Controalele au avut loc la puțin timp după ce președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că în România trebuie să existe un blocaj total al oricăror firme ruseşti şi al oamenilor de afaceri ruşi.

Contactat de PressOne, șeful Protecției Consumatorilor susține că acțiunile subalternilor săi nu ar avea de fapt nicio legătură cu războiul din Ucraina și respinge orice suspiciune că ar fi acționat zelos, pe fundal emoțional. Ulterior, nuanțează și susține că de fapt populația ar fi fost emoțională, în contextul dat.

„Este clar că în momentul de față ne lipsește o strategie clară în ceea ce privește partea de investiții și afaceri în România, pe filieră rusă”, comentează în schimb profesorul de economie Cristian Păun. Pentru el, astfel de acțiuni fac ca România „să pară neserioasă”.

Potrivit datelor Registrului Comerțului, citate de Ziarul Financiar, în România sunt înregistrate în jur de 600 de firme rusești.

Investitorii ruși s-au plasat strategic și în domenii-cheie, precum industria. Un exemplu clar este ALRO Slatina, deținut de miliardarul Vitali Matsitski, prin compania Vimetco, unul din cei mai importanți producători de aluminiu din Europa.

ALRO a primit ajutor de stat de mai multe ori, de-a lungul timpului. Ultimul chiar anul acesta, cu puțin timp înainte ca Rusia să atace Ucraina: 82 de milioane de euro, pentru compensarea facturilor la energie.

România intră într-o perioadă de turbulenţe căreia nu i se întrevede un final (Ziarul Financiar)

România a intrat într-o zonă de impredictibilitate care ne va afecta în următorii 5 – 10 ani. Creşterea economică a României, prognozată la 4 – 5% anul acesta, va fi încetinită, spun economiştii, care se feresc să facă noi prognoze. Cheltuielile bugetare vor creşte: preşedintele Iohannis vrea să crească cheltuielile de apărare de la 2% la 2,5% din PIB. România ar putea fi ocolită de investitorii străini o perioadă.

Rezistența Ucrainei oferă o fereastră de oportunitate pentru Moldova (DW)

Pe fondul războiului din Ucraina, la Chișinău sunt așteptați mai mulți oficiali europeni, inclusiv înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell și comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi.

Oficialii europeni vor ajunge miercuri la Chișinău cu mașina de la Iași, deoarece Republica Moldova și-a închis spațiul aerian.

Vizita este importantă în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ca țara sa să fie primită în Uniunea Europeană printr-o procedură de urgență și a semnat luni seară o cerere oficială în acest sens. Chișinăul a confirmat că vizita va avea loc, dar deocamdată nu a oferit niciun detaliu din agendă.

În opinia fostului ambasador al Moldovei la Washington, Igor Munteanu, situația regională complicată deschide o fereastră de oportunitate și pentru Moldova. Asta pentru că, la Bruxelles, despre Ucraina se discută la pachet cu Moldova și Georgia. În opinia sa, Chișinăul trebuie să exploateze această oportunitate.

Totuși, el consideră că UE le poate oferi acum celor trei țări cel mult un ajutor pentru reziliență economică și de securitate și statut de candidat la aderare.

Integral, pe pagina de internet DW.

Citiți articolul original pe RFI

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola