Un galatean cu care ne mandrim – Victor Cilinca

Cilinca-600Piesele lui Victor Cilincă, apreciate, premiate şi jucate
Binecunoscutul scriitor, dramaturg şi jurnalist gălăţean Victor Cilincă a avut onoarea de a-i fi pusă în scenă la sfârşitul săptămânii trecute, la Teatrul de Artă din Deva, piesa „Fetiţa cu bricheta”, un spectacol deosebit de tulburător, despre care autorul ne-a spus – „am plâns scriind”. Premiera spectacolului menţionat a fost montată în luna mai, în cadrul unui festival naţional, într-un spaţiu neconvenţional – un pub reşiţean.
„Fetiţa cu bricheta” reprezintă dramatica poveste de viaţă a unei adolescente care a fost constrânsă să facă faţă unei situaţii, ajungând chiar până la decăderea ei morală. Spectacolul este dedicat, în special, tinerilor şi adolescenţilor, menit să trezească emoţii şi să reprezinte o lecţie de viaţă pentru fiecare. Personajul Mona este noua fetiţă cu chibrituri, care se maturizează în cinci secvenţe denumite „cinci flăcări de brichetă”. Fata trăieşte o viaţă mizeră din cauza alcolismului tatălui şi a prostituţiei mamei, lucruri care îi dărâmă întreaga existenţă.  Personajul feminin a fost interpretat de Andrada Samoilă, iar cele trei personaje masculine au fost aduse la viaţă de către Ionuţ Ghinea, un actor cunoscut mai ales din filmul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu. Piesa scrisă de gălăţeanul nostru Victor Cilincă a fost regizată de Dan Mirea, fiind şi cel care a semnat scenografia.
Deoarece piesa de teatru s-a dovedit a fi un succes, Victor a primit rugămintea de a-şi da acordul ca piesa lui să fie pusă în scenă şi la Teatrul Naţional din Chişinău, lucru pe care l-a acceptat cu bucurie şi mândrie.
De asemenea, Victor Cilincă continuă să ne uimească şi să ne facă mândri că e gălăţean ca şi noi – romanul „Das Mioritza Reich” a fost desemnat, în urmă cu câteva zile, unul dintre cei doi câştigători ai Concursului de roman Tracus Arte – Gazeta SF 2013. Ba mai mult decât atât, participarea la Gaudeamus a câştigătorilor este foarte probabilă. „Am tras ca un nebun să o termin în termen, căci am aflat foarte târziu despre concurs. Aveam povestea în cap de câţiva ani, dar am tot amânat. Acum am scris ultima sută de pagini la foc automat: în trei zile, două nopţi şi unsprezece litri de cafea tare. E o ucronie – o categorie de SF în care istoria este schimbată la un moment dat. Dar este şi anticipaţie: un viitor în care oamenii trăiesc în telenovele, tulburaţi rar de flash-uri de informaţie din realul care nu îi interesează de fapt. Are umor a la Ilf şi Petrov – istorie, eseu, paradoxuri, acţiune într-un singur volum”, a spus Victor Cilincă.
Tot anul acesta, în luna mai, acesta a obţinu premiul I în cadrul Festivalului Naţional de Dramaturgie „Goana după fluturi” de la Râmnicu Vâlcea, cu piesa „Bun de legat”.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola