Un asteroid, deasupra planetei noastre

Săptămâna viitoare veţi avea ocazia de a vedea un corp ceresc ce va trece chiar deasupra planetei noastre. Un asteroid cu diametrul de aproximativ 45 de metri va trece, în noaptea de 14 spre 15 februarie, la o distanţă de 27.700 kilometri de suprafaţa Pământului, mai aproape decât altitudinea la care se găsesc sateliţii geosincroni.
Asteroidul poartă numele de 2012 Da14 şi a fost descoperit în data de 23 februarie anul trecut la La Sagra Sky Survey, cu un telescop având 45 cm diametrul oglinzii principale. Masa asteroidului este estimată la aproximativ 130.000 de tone, iar apropierea minimă va avea o viteză faţă de planeta noastră de 7.9 kilometri/secundă, ceea ce înseamnă o viteză de 23 de ori mai mare decât cea a sunetului la nivelul mării. Dacă vom avea parte de condiţii meteo favorabile în noaptea menţionată, o echipă a Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va face o serie de observaţii asupra asteroidului pentru a obţine coordonate în vederea îmbunătăţirii orbitei.
Astfel, de pe teritoriul țării noastre va putea fi observat asteroidul începând cu ora 21.30, în noaptea de 15 februarie, la numai câteva minute după apropierea minimă, care va avea loc la 21.23. Deoarece viteza cu care se va mişca pe boltă este foarte mare, asteroidul va trece în câteva ore prin următoarele constelaţii: Fecioara, Leul, Părul Berenicei, Câinii de Vânătoare, Ursa Mare, Dragonul şi Ursa Mică, conform explicațiilor lui Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic. Asteroidul 2012 DA14 face parte din categoria de asteroizi apropiaţi Pământului iar în momentul de faţă sunt cunoscuţi alţi 9.573. Cel descris anterior va putea fi observat şi cu ajutorul telescoapelor de mici dimensiuni, precum binoclu, lunetă sau telescop, dacă sunt bine mânuite.

Picture of Mihaela Gîdei

Mihaela Gîdei

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola