Ucraina și Republica Moldova au devenit candidate la Uniunea Europeană/ Zelenski salută decizia istorică (HotNews.ro)
După 120 de zile de la declanșarea războiului în Ucraina de Vladimir Putin, liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, vorbind despre un ”moment istoric”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia liderilor UE: ”Viitorul Ucrainei este în UE. (…) Este o victorie… așteptăm de 120 de zile și 30 de ani”, a adăugat el, referindu-se la durata războiului și deceniile de când Ucraina a devenit independentă la destrămarea Uniunii Sovietice. „Și acum vom învinge inamicul”.
„Zi istorică pentru Moldova”, a scris Maia Sandu pe Facebook. Ea și-a avertizat concetățenii că urmează un drum complicat care cere multă muncă. „Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a transmis Maia Sandu, joi seară.
EXCLUSIV Cum va funcționa compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților: Petrom a acceptat să își asume jumătate din sumă în semn de „solidaritate” cu consumatorii, celelalte companii petroliere vor fi sub presiunea prețurilor (Economedia)
Premierul Nicolae Ciucă a făcut un anunț parțial joi, spunând că guvernul va suporta jumătate din compensarea cu 50 de bani a prețului la pompă al carburanților. PSD a anunțat că și ”operatorii privați” vor participa la compensare. Potrivit informațiilor Economedia și G4Media, guvernul a convenit deja cu OMV Petrom să împartă această compensare.
”OMV Petrom a acceptat să acorde practic un discount de 25 de bani pe litrul de combustibil, iar guvernul va veni cu alți 25 de bani. Practic, OMV Petrom susține și ea din solidaritate cu clienții această compensare, având în vedere că profiturile companiei cresc odată cu creșterea prețului”, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia și G4Media.
Zilele următoare, guvernul va discuta și cu ceilalți distribuitori de carburant pentru ca aceștia să accepte să intre voluntar în schema de compensare, potrivit surselor citate. În caz că acestea nu vor accepta să compenseze, ele vor risca să își piardă o parte dintre clienți, mai ales transportatorii, dată fiind diferența de preț la pompă.
Prețul unui litru de benzină a trecut de 8,6 lei, iar al unui litru de motorină a trecut de 9,2 lei.
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară (Libertatea)
La cererea ziarului Libertatea. Ministerul Justiției a comunicat situația la zi a procedurilor de extrădare și a mandatelor europene de arestare pentru 19 dintre fugarii României.
Alina Bica, Cristian Rizea, Mario Iorgulescu, Sorin Oprescu și Gabriel Popoviciu. Sunt doar câteva nume, cele mai sonore, din lista urmăriților pe care statul român încearcă să-i aducă în țară, pentru ca ei să-și execute pedepsele cu închisoarea.
Pandemia de COVID-19 a deschis cutia Pandorei: virusuri vechi sau noi atacă în toată lumea (Adevărul)
Virusuri cunoscute şi mai puţin cunoscute atacă în toate colţurile lumii, atrag atenţia specialiştii, dând exemplul meningitei, hepatitei de cauză necunoscută, variolei maimuţei si, mai nou, al poliomielitei care de câteva luni se transmite comunitar în Marea Britanie.
Cazurile de hepatită de cauză necunoscută se acumulează în fiecare zi – 449 de cazuri în Europa pînă la 16 iunie, cu 48 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Din cauza acestei boli infecţioase, 19 copii au avut nevoie de transplant hepatic până acum.
Explozia epidemică de infectări cu variola maimuţei este în atenția specialiștilor. „Sunt 2.103 cazuri raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe 17 iunie, 83% din cazuri în Europa. Majoritatea celor identificate până acum apar la bărbaţi care fac sex cu bărbaţi. Alte rapoarte sugerează un număr aproape dublu de cazuri, confirmate sau probabile – 3.108, conform agenţiei americane Centers for Disease Control and Prevention – CDC”.
Lista continuă cu depistarea virusului care provoacă poliomielită, în apele uzate ale Londrei. Agenţia pentru Siguranţa Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) a anunţat că s-au găsit dovezi ale transmiterii comunitare a virusului. Probele pozitive au fost găsite începând cu luna februarie, dar nu au fost raportate până acum cazuri de boală sau paralizie asociată. Autorităţile au îndemnat oamenii să se asigure că ei şi familiile lor sunt la zi cu vaccinurile împotriva poliomielitei pentru a reduce riscul infectării.
Sursa foto: eurotopics.net
Citiți articolul original pe