„Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru”, la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 25 Galaţi îi invită pe gălăţeni luni, 26 octombrie 2015, de ora 13.00, la expunerea cu tema „Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru”, susţinută de muzeograf Ionela Daniela Antohe.

image description

Cunoscut în lumea creştină şi sub denumirea de Dimitrie sau „Izvorâtorul de mir”, Sfântul Dumitru, originar din Salonic (Grecia), a trăit în perioada împăraţilor romani, Diocleţian şi Maximian, autorii persecuţiilor asupra creştinătăţii.
Pe lângă practica religioasă a credincioşilor creştini, la români, de această zi sunt legate şi o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, care ţin de registrul folcloric, popular.
Astfel, în credinţa populară, anul calendaristic este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Pe când Sfântul Gheorghe aduce la viaţă întreaga natură, „încuind” iarna, Sfântul Dumitru, dimpotrivă, usucă toate plantele de câmp, scutură copacii de frunze, fiind considerat patronul iernii pastorale.
„De Sâmedru, denumirea populară a zilei de 26 octombrie, se practicau şi încă se mai practică în unele zone ale ţării, tot felul de tradiţii şi obiceiuri. Dintre acestea, cel mai cunoscut este „focul lui Sâmedru”, care se desfăşoară în ajunul acestei sărbători şi la care participă întreaga comunitate. El simbolizează, printre altele, sănătate pentru copii, căsătorie pentru cei tineri şi „încălzirea” celor decedaţi peste iarnă. Vă aşteptăm să vorbim despre acest obicei, precum şi despre altele specifice zilei de 26 octombrie, în cadrul evenimentului prilejuit de sărbătoarea lui Sâmedru”, sustine muzeograful Ionela Daniela Antohe.
Evenimentul se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, din strada Al. I. Cuza, nr. 80, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Picture of Alina Bararu

Alina Bararu

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola