Topul celor mai VERZI tari în 2012

În ultimii ani, conducătorii statelor din întreaga lume au realizat cât de importantă e mişcarea ecologică şi cât de necesar e ca ei înşişi să fie promotori ai acesteia. Astfel tot mai multe ţări se evidenţiază pentru lupta lor VERDE. Universitatea Yale a făcut un clasament al celor mai ecologice state în 2012, după criterii cum ar fi protecţia habitatului sau calitatea apei.
Pe locul întâi se află Elveţia, ţara unde numeroase oraşe interzic automobilele, bicicletele fiind principalul mijloc de transport. Aici, calitatea aerului şi apei au primit punctaj maxim.
Letonia, a doua în ierarhie, este ţara baltică ce continuă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră., iar jumătate din suprafaţa ei o însumează pădurile şi mlaştinile. Oraşul Riga, capitala statului leton, este văzut ca fiind cel mai curat oraş european.
Pe locul trei se afla Norvegia,care până în 2030 îşi doreşte să nu mai aibă legătură cu emisiile de carbon. În această ţară se investesc sume importante în proiectele ecologiste.
Poziţia a patra e ocupată de Luxembrug, care anul trecut se afla pe locul zece. Aici, aerul si apa au obţinut punctaj maxim, iar pentru la anul se crede că se va întâmpla la fel pentru capitolul împăduriri.
Costa Rica este a cincea în acest clasament, pentru că şi-a rezolvat mare parte din problema despăduririlor . Acum, aici turiştii întâlnesc păduri dense şi multe specii de animale.
Datorită lui Nicolas Sarkozy şi măsurilor sale pentru conservarea energiei şi protejarea mediului, Franţa ocupă locul al şaselea .
Austria, ţara de pe locul şapte, s-a alăturat Cehiei într-un program pentru plantarea unor grădini ecologice la graniţa comună dintre aceste doua state.
Aflată pe locul opt, Italia este totuşi ţara cu cele mai extinse suprafeţe cultivate ecologic din toată Uniunea Europeană.
Pe locul nouă, Suedia este ţara care a pus accent pe hidroenergie şi energie eoliană pentru generarea de electricitate. Autorităţile speră ca până în 2020 să elimine complet combustibilii fosili.
Germania este deocamdata pe locul 10, dar speră ca prin măsuri ca închiderea centralelor nucleare şi construirea a cât mai multor eoliene, să se apropie de locurile fruntaşe din clasament.
Din 132 de state luate în calcul, România este pe locul 88 şi este catalogată drept ”ţară cu performanţe slabe în domeniu ecologiei”.  Până când va răsări dintre români măcar un conducător responsabil, privim cu admiraţie spre cele zece ţări din fruntea clasamentului.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola