Cauta
Adauga
Sign In

Se întâmplă în România: Topul celor mai bogate comune din România

Se întâmplă în România: Topul celor mai bogate comune din România

floresti cluj

Mediul rural este adesea asociat cu mai puține resurse financiare, dar acest lucru nu este general valabil. În realitate, România are comune cu venituri la buget impresionante, care le urcă pe podiumul celor mai bogate comune din țara noastră.

Comuna Chiajna, din județul Ilfov, se clasează pe primul loc, cu venituri totale la bugetul primăriei de 88,15 milioane de lei, în 2021, potrivit datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, citate de analizeeconomice.ro.

Mai mult, Chiajna s-a situat pe primul loc pe țară și în anii 2017, 2018, 2019 și 2020, cu venituri la buget de 71,2, 68,1, 79,3, respectiv 74,9 milioane de lei.

Top 10 cele mai bogate comune din România în 2021

1. Chiajna, Ilfov – 88,15 milioane de lei

2. Florești, Cluj – 79,15 milioane de lei (în creștere față de anul 2020, când a avut venituri totale la buget de 72,71 mil. lei)

3. Miroslava, Iași – 68,90 milioane de lei (în creștere față de anul 2020, când a avut venituri totale de 49,19 mil. lei)

4. Sânmartin, Bihor – 59,21 mil. lei

5. Dumbrăveni, Suceava – 56,66 mil. lei

6. Brănești, Ilfov – 54,73 mil. lei

7. Giroc, Timiș – 54,40 mil. lei

8. Dumbrăvița, Timiș – 51,58 mil. lei

9. Dragomirești, Ilfov – 49,35 mil. lei

10. Ghiroda, Timiș – 48, 24 mil. lei

(FOTO Analizeeconomice.ro)

Sursele de venit ale celor mai bogate comune din România

Sursa citată mai arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, aproape 37% reprezentau venituri proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%. O bună parte din veniturile proprii sunt cotele defalcate din impozitul pe venit.

Un caz atipic este cel al comunei Sânmartin, din județul Bihor, fiind comuna cu cele mai multe fonduri europene accesate din România. Cristian Laza, primarul comunei, a declarat că, după ce a câștigat mandatul, a creat un departament specializat pentru atragerea acestor fonduri, unde lucrează patru oameni. Astfel, comuna a atras fonduri europene de 20 de milioane de euro.

De altfel, sursele de venituri pentru bugetul local sunt: impozite, taxe, contracte de concesiune, atragerea de fonduri nerambursabile (europene, guvernamentale și din alte surse), dar mai ales cota din impozitul pe veniturile realizate de angajații care își desfășoară activitatea pe raza localității respective.

Principalele criterii de eficiență în atragerea de venituri ale unei administrații publice sunt:

  • Gradul de încasare al impozitelor și taxelor locale;
  • Nivelul fondurilor nerambursabile atrase;
  • Creșterea numărului de locuri de muncă de pe raza UAT (unitate administrativ teritorială).

Citiți articolul original pe ziare.com

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola