Tinereţe compromisă – 43% din noii pacienţi HIV au între 20 şi 29 de ani

Conform ultimelor statistici[1] , din 619 români nou-diagnosticaţi cu HIV 43% au vârsta cuprinsă între 20-29 de ani şi 64% s-au infectat prin intermediul contactului heterosexual neprotejat. Pornind de la aceste statistici, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) organizează o campanie de prevenire a infectării cu virusul HIV şi de încurajare a testării în cadrul Festivalului Peninsula, în perioada 23-26 august 2012.
,,Sunt două mesaje principale pe care ne dorim să le transmitem tinerilor peninsulari: <<Spune Da sexului protejat>> şi <<Testează-te. Când vine vorba despre HIV, ceea ce nu ştii poate răni. Pe tine şi pe alţii.>> Am ales să transmitem aceste mesaje şi să desfăşurăm campania la Festivalul Peninsula pentru că aici se află publicul căruia vrem să ne adresăm în mod special. Din datele organizatorilor, cei mai mulţi peninsulari au vârste cuprinse între 20-24 de ani. Pe de altă parte, la nivelul anului 2011, jumătate din noile cazuri de HIV depistate erau chiar în rândul tinerilor cu vârste între 20-24 de ani.” a declarat dr. Maria Georgescu, Director Executiv ARAS.
Un raport publicat de Fundaţia Tineri pentru tineri în anul 2012 arată că 54% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional şi 16,3% nu l-au folosit niciodată.

,,Toate aceste statistici demonstrează că mulţi dintre tinerii activi sexual nu sunt conştienţi de riscurile la care se supun în cazul unui contact neprotejat. De aceea este important ca ei să conştientizeze utilitatea prezervativului în protecţia împotriva virusului HIV. Foarte important este şi ca tinerii activi sexual să mergă să se testeze şi în cazul unui rezultat pozitiv, să facă tratament. Durata de viaţa a bolnavilor cu HIV care urmează continuu şi cu stricteţe tratamentul prescris de medic este similară cu durata de viaţă a unei persoane sănătoase.” a adăugat dr. Georgescu.
,,Publicul care vine la Festivalul Peninsula este un public tânăr, avid de distracţie şi în acelaşi timp deschis noilor informaţii. Ne bucurăm că activităţile ARAS sunt gândite tocmai pentru publicul tânăr al Festivalului, iar mesajele privind prevenirea şi testarea HIV sunt transmise într-un mod atractiv pentru peninsulari. Sperăm că tinerii vor merge în număr cât mai mare la cortul ARAS, vor participa la concursuri şi vor pleca de acolo nu doar cu prezervative ci şi cu multe informaţii despre HIV.” a declarat Bodor Laszlo, Director al Festivalului Peninsula.
Peninsularii sunt aşteptaţi la cortul ARAS de voluntari cu experienţă ai asociaţiei şi de medici specialişti cu informaţii detaliate despre HIV, cu prezervative gratuite, concursuri cu premii şi alte activităţi pe ritmuri de tobe conduse de Florin şi Robi de la Sistem. Campania organizată de ARAS în cadrul Festivalului Peninsula este sprijinită de Abbott România.

###

Despre ARAS
Înregistrată oficial în București, la 10 aprilie 1992, ca organizație non-guvernamentală, ARAS a fost înființată de un grup de tineri voluntari care și-au propus drept misiune: informarea și educarea tuturor categoriilor de populație asupra pericolului reprezentat de SIDA și asupra mijloacelor de prevenire a infecției cu HIV.
ARAS este în prezent cea mai mare organizație românească ce activează în domeniul prevenirii HIV/SIDA, de peste 20 de ani, oferind servicii unor categori diverse de populație (publicul larg, tinerii din populația generală, tineri defavorizați, copii ai stăzii, consumatori de droguri injectabile, femei care practică sexul comercial, romi, persoane fără adăpost etc.) din 11 județe – București, Ilfov, Arad, Bacău, Brasov, Cluj, Constanța, Dolj,  Iași, Neamț, Timiș.

www.arasnet.ro


[1] Conform raportului emis de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA cu date până la 31 decembrie 2011

Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola