Anul acesta, fundația ʺThe European Nature Trustʺ își va desfășura proiectul în lanțul Carpaților. Proiectul este menit să ofere puțin ajutor în păstrarea și restaurarea ultimelor areale de sălbăticie, precum și a habitatelor degradate din Europa. Lanțul Carpaților face parte din sistemul muntos central al Europei și prezintă un ecosistem unic, dar din păcate, fragil. Deoarece, acest proiect va fi desfășurat și în zone mai puțin accesibile, Dacia a oferit două vehicule Duster 1.5 dci 4×4, ce vor fi folosite de membrii echipajului.
În ceea ce privește fundația, în 2010, ʺThe European Nature Trustʺ a cofinanțat producția documentarului ʺWild Carpathiaʺ, ce a avut ca temă frumusețea munților Carpați din Transilvania, mesajul fiind unul de încurajare a eco-turismului și de conștientizare a problemelor de mediu. Mai mult de atât, în prezent se lucrează pentru viitoarele documentare – Wild Carpathia II și III. Anca Oreviceanu, director de comunicare Dacia și Grup Renault România, a declarat printre altele că ʺDuster este mașina potrivită pentru a putea ajunge pe drumurile de munte accidentate. Sperăm ca împreună să putem salva o parte din bogăția naturală a Românieiʺ.
Printre cele precizate mai sus, se numără lansarea în România a unui program educațional școlar pe teme de protejare și conservare a naturii. De asemeni, ʺForever wildʺ, un joc educațional derulat în rețeaua de socializare Facebook, va fi lansat la nivel internațional.
ʺThe European Nature Trustʺ se află în parteneriat cu o organizație românească non-guvernamentală pentru un proiect pe termen lung. Acesta vizează înființarea uneia dintre cele mai mari zone forestiere protejate din Europa – ʺEuropeˊs Yellowstoneʺ.
Paul Lister, fondatorul acestui proiect afirmă că a văzut multe regiuni amenințate de defrișări ilegale, exploatare și braconaj. Aceste fapte demonstrează puțina considerație pentru natură și nevoia de sustenabilitate. Fundația are la bază de fapt două proiecte: Munții Carpați și zonele montane din Scoția. ʺInvestiția într-o lume ʺmai verde, mai curatăʺ ne va favoriza sănătatea și bunăstarea, va reduce nivelul de sărăcie, va duce la apariția a mai multor locuri de muncă și va îmbunătăți în mod evident economia ruralăʺ, este de părere Paul Lister.
Realizările comapaniei au mai inclus: restaurarea fondului forestier nativ, reintroducerea mai multor specii native de animale sălbatice și educația tinerilor.În legătură cu aceasta, s-au strâns fonduri pentru producția unui album foto de mare calitate despre România, album ce este realizat de fotograful Max Milligan. Cartea va fi publicată în toamna lui 2013 și va ajuta la sporirea gradului de conștientizare legat de comorile naționale pe care le deține țara.