Statul va putea să intercepteze discuțiile pe WhatsApp, Facebook sau chiar de pe LiveJasmin

Statul va putea să intercepteze discuțiile pe WhatsApp, Facebook sau chiar de pe LiveJasmin – proiect adoptat de Guvernul Cîțu în ultima ședință (SpotMedia)

Un proiect de lege adoptat de Guvernul Cîțu în ultima ședință în care a mai avut dreptul să avizeze astfel de acte normative prevede ca platformele de comunicare și furnizorii de Internet să fie obligați să permită interceptarea utilizatorilor de către autorități.

Este vorba de proiectul de lege care urmează să transpună în legislația națională a directivei europene de instituire a Codul european al comunicațiilor electronice. În documentul stufos de 244 de pagini a fost inclus și un articol care prevede permisiunea autorităților să facă interceptări.

Alineatul 1 al Art. 10*2 (paginile 18-19) prevede ca ”furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere au obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse” în conformitate cu Codul Penal și Legea Secutiății Naționale.

Astfel, se impun următoarele obligații:

a) să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii;

c) să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

Situația a fost semnalată de Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Serviciu de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere – este ce se numea acum câțiva ani ‘mesagerie instatanee sau mesaje chat’ și practic intra în categoria asta Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau pentru cei mai nostalgici Yahoo Messanger, AIM, ICQ sau chiar IRC. Pentru o minte (sau altceva) mai creață, ar fi un serviciu de comunicații interpersonale care se integrează perfect în definiția imberbă din art 4 alineatul (1), noul punct 9^3 chiar și Chaturbate sau LiveJasmin (ca să se clătească și ochiul lor, că să zic așa). Atenție, aceștia nu sunt doar cei care oferă serviciile ‘pe teritoriul României’ (cuvânt cheie-indiciu: ‘tranzitat’).

Organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale – este aceeași terminologie vagă deja declarată neconstituțională în 2008 (și alte decizii). Oricum nimeni nu este în stare sa facă lista lor, cu atât mai mult cu privire la atribuțiile exacte, legea din 1991 find la fel de vagă și astăzi”, atrage atenția expertul.

Proiectul deja a fost adoptat de deputați și urmează să intre în dezbatere și în Senat, care are votul final.

Spotmedia prezintă textul documentului.

Vine cadoul de Crăciun al guvernului Ciucă: Săptămâna viitoare, mai mult de 8.300 de companii din HoReCa vor primi finanţare de 200 mil. euro, cu toate că mai sunt firme care nu au luat banii din Măsura 2 (Ziarul Financiar)

Antreprenorii care au depus proiecte pentru finanţare prin Măsura 2 pentru granturi pen­tru capital de lucru au fost dez­avantajaţi din punct de ve­dere competiţional, având în vedere că cei care au aplicat pentru schema de sprijin pentru sec­torul HoReCa vor începe deja să primească ba­nii, o măsură care a început cu mult după Măsura 2.

Ministerul Economiei a publicat lista dosarelor aprobate pe măsura HoReCa, iar 72 de companii au primit aprobarea pentru suma maximă de 800.000 euro alocată pentru fiecare companie. Numărul total al compa­nii­lor cărora le-a fost aprobat dosarul este de 8.369.

Printre companiile mari care au aplicat pentru finanţare prin această schemă se numără OMV Petrom Marketing, divizia de retail a OMV Petrom, McDonald’s, Ana Hotels, Accor Hotels, Romexpo sau Editura Adevărul, scrie Ziarul Financiar.

Katia Pascariu, de la „toată lumea îmi zicea că par bolnavă și că sunt ștearsă” la lista New York Times a celor mai buni actori ai anului 2021 (Cultura la dubă)

După ce filmul în care joacă, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, a fost numit unul dintre cele mai bune filme ale anului de către aceeași publicație, Katia Pascariu se bucură de recunoaștere internațională, alături de actori celebri de la Hollywood.

New York Times a inclus-o printre cei mai buni actori ai anului 2021, listă pe care se mai află Denzel Washington, pentru rolul din „The Tragedy of Macbeth”, Joaquin Phoenix pentru „C’mon, C’mon”, Benedict Cumberbatch cu rolul din “The Power of the Dog” sau Kristen Stewart pentru “Spencer”, în care interpretează rolul Prințesei Diana.

Culmea este că în trecut, pe când studia teatrul la UNATC, profesorii au încurajat-o pe Katia să se lase de actorie. Despre contrastul dintre succesul de care actrița se bucură azi și pronosticurile oferite de un mediu educațional nesănătos citiți pe larg pe portalul Cultura la dubă.

Citiți articolul original pe

Negarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola