Mărturia unui diplomat grec, după ce a ajuns în siguranță la Atena: „Sper că nimeni nu va vedea vreodată ce am văzut la Mariupol”

mariupol

Consulul general al Greciei la Mariupol, ultimul diplomat UE care a evacuat portul ucrainean asediat, a declarat duminică că orașul se alătură locurilor cunoscute pentru că au fost distruse în războaiele din trecut, relatează Reuters. Acesta a comparat orașul ucrainean asediat de armata rusă cu Guernica sau Alep.

Manolis Androulakis a ajutat zeci de cetățeni greci și etnici greci să evacueze orașul distrus de la invazia Rusiei în Ucraina. A plecat marți de la Mariupol și după o călătorie de patru zile prin Ucraina a trecut în România prin Moldova, alături de alți 10 cetățeni greci.

„Ceea ce am văzut, sper că nimeni nu va vedea vreodată”, a spus Androulakis, când a sosit duminică pe Aeroportul Internațional din Atena și s-a reunit cu familia sa.

„Mariupol va face parte dintr-o listă de orașe care au fost complet distruse de război; nu trebuie să le numesc – sunt Guernica, Coventry, Alep, Groznîi, Leningrad”, a spus Androulakis.

Potrivit ministerului grec de Externe, Androulakis a fost ultimul diplomat UE care a părăsit Mariupol, unde multi localnici se află sub sub bombardamente puternice de mai bine de două săptămâni, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că asediul asupra orașului Mariupol de către Rusia a fost „o teroare care va fi ținută minte secole”.

Cel puțin 10 etnici greci au fost uciși și mai mulți au fost răniți de când Rusia a început să atace Mariupol. Peste 150 de cetățeni greci, membri ai echipajelor navelor și etnicii greci au fost evacuați din regiune, spune Ministerul de Externe grec.

Mariupol, un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de război, a avut istoric o populație considerabilă de etnici greci care au fost activi în comerț și transport maritim în regiune încă din perioada bizantină.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola