Spectacol de teatru „Scapino” @ Teatrul Dramatic „Fani Tardini”

Mari actori ai scenei româneşti dau viaţă comediei clasice a lui Molière, „Scapino”. Premiera piesei „Scapino”, dupa Molière, are loc în Galati pe 22 iunie, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, de la ora 20.00.
Distribuţia de excepţie: Ion Dichiseanu, Valentin Uritescu, Ileana–Stana Ionescu, Monica Davidescu, Andrei Duban, Ilinca Goia, Dragoş Ionescu, Răzvan Oprea, Orodel Olaru, dar şi viziunea surprinzătoare, modernă, contemporană, marca regizorului Dan Tudor, vor face din „Scapino” deliciul publicului.
„Dacă aş fi spectator şi nu regizor, aş dori să văd „Scapino” pentru că e un spectacol inedit, imprevizibil, amuzant şi modern. Pentru că teatrul trebuie să fie oricând o alternativă la umorul de proastă calitate, dar si pentru că pe scenă pot urmări artişti îndrăgiţi, mari actori din generaţii diferite, care au pus umărul pentru realizarea unui spectacol de teatru autentic” spune regizorul spectacolului, Dan Tudor.
Între numeroasele comedii vechi şi moderne, „Scapino”, de Molière, este o piesă reprezentativă, scrisă după formula atemporală potrivit căreia tinerii îndrăgostiţi, cărora li se opun părinţii, sunt ajutaţi de servitori. În „mâinile” regizorului Dan Tudor, formula dobândeşte un dinamism care generează o acţiune dramatică. Deşi în textul original al lui Moliere subiectul în jurul căruia se învârte acţiunea piesei este căsătoria unor cupluri tinere, în „Scapino”, acesta devine un subiect minor. Atenţia este transferată, iar partea leului nu revine servitorului viclean, ci tatălui, care pune obstacole în calea căsătoriei fiului. Personajul este dezvoltat cu umor şi cu introspecţie asupra condiţiei umane. Pe de altă parte, Scapino îşi stie bine punctele forte şi cunoaşte în detaliu slăbiciunile celorlaţi, iar judecata nu îi este umbrită nici de încrederea în sine, nici de modestie.
Umilirea înşelăciunii, eşecul neacceptat, acordul forţat care întristează victimele se opun bucuriei. Dar deznodământul lui Molière declanşează mecanismele reconcilierii şi se realizează un acord viabil între cei care au fost în conflict în acţiunea dramatică.
Cu siguranţă Molière a vrut ca publicul să fie fericit. El a înţeles că bucuria care îi stăpâneşte pe oameni în timpul unei spectacol le poate reda speranţa. Piesa a încântat publicul încă de la prima reprezentaţie, acum 340 de ani !

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola