Spectacol de opera, la Casa de Cultura a Studentilor, 2 octombrie

Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi invită gălăţenii miercuri, 2 octombrie, la un deosebit spectacol de operă intitulat „La Colombe” de Charles Gounod, în regia maestrului Cristian Mihăilescu, care va avea loc în sala instituţiei menţionate.

Din distribuţie fac parte soprana Adelina Diaconu şi tenorul Adrian Mărginean, solişti ai Teatrului Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi, soprana Maria Sanduleac, solistă a Corului Cameral „Cernivzi” din cadrul Filarmonicii de Stat din Cernăuţi şi Octavian Tudose (bas), artist liric liber profesionist şi totodata, cadru didactic la Liceul de Artă ”Carmen Sylva” din Ploieşti. Intrarea este liberă.

„La Colombe” este o comedie formată din 2 acte, compusă de Charles Gounod, pe un libret de Jules Barbier şi Michel Carré inspirat de poemul „Le Faucon” (Şoimul) de Jean de la Fontaine. Premiera a avut loc cu o variantă într-un act, la Teatrul de Stat din Baden-Baden, la data de 3 august 1860, un spectacol bine primit de public şi reluată de 3 ori. Spectacolul a fost reluat la data de 7 iunie 1866, la sala „Favart” a Operei Comice din Paris, într-o variantă cu 2 acte, având îmbunătăţiri aduse chiar de compozitor. Lucrarea a fost compusă în doar 2 săptămâni pentru Édouard Bénazet, directorul teatrului şi cazinoului din Baden-Baden, ca o revanşă pentru imposibilitatea punerii în scenă a lucrării „Philémon et Baucis”, cauzată de situaţia politică dintre Franţa şi Germania. Varianta în două acte a beneficiat doar de 29 de reprezentaţii, fiind prezentată de-a lungul anilor în diverse ţări europene.

La data de 1 ianuarie 1923, celebrul Diaghilev o pune în scenă la Monte Carlo,cu recitative ce înlocuiau proza, scrise de tânărul compozitor Francisc Poulenc. Opera conţine un rol de travesti – Mazet – valetul lui Horace şi câteva arii frumos scrise,ce pot fi prezentate în recitaluri. Întâmplările se petrec la Florenţa, iar textul este pătruns de un umor fin şi revigorant, debordând de tinereţe. Subiectul planează în jurul unui porumbel deţinut de un tânăr sărac – Horace – porumbel dorit de Contesa Sylvie (de care este îndrăgostit tânărul), pentru a rivaliza cu verişoara ei, ce avea un papagal savant. Horace nu doreşte să vândă pasărea dragă, în schimb, îşi pune valetul să o sacrifice pentru a avea ce să-i ofere la cină Contesei, venită să-i ceară porumbelul. Aceasta îşi dă seama că dragostea tânărului e foarte puternică şi aflând de la valet că, de fapt, au mâncat papagalul verişoarei, ia decizia să păstreze porumbelul drag, pentru a-i aminti mereu de sentimentele lui Horace.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola