Seară de poezie estoniană la Galați pe 25 februarie

Consiliul Județului Galați și Centrul Cultural Dunărea de Jos organizează miercuri, 25 februarie 2015, ora 17.00 evenimentul „Un cărăbuș sărută luna”, o seară de poezie estoniană cu participarea scriitorilor Doris Kareva, Jaan Malin, Triin Soomets și a traducătoarei Riina Jesmin.

Cu acest prilej va fi prezentat și volumul cu același titlu apărut la Editura Tracus Arte din București. Manifestarea este susținută de Uniunea Scriitorilor din Estonia și Filiala de Traduceri Literare București a USR, coordonatorul proiectului fiind Peter Sragher, președintele filialei. Evenimentul va avea loc la Sala Anthurium a Muzeului de Științele Naturii.
Doris Kareva a absolvit Universitatea din Tartu – specializare în filologie romanică și germanistică. Din 1979 lucrează la săptămânalul cultural Sirp. Între 1992 și 2008 a fost secretar-general al Comisiei Naționale Estoniene pentru UNESCO, iar din 2011 este editorul săptămânalului cultural Sirp.  A publicat 14 volume de poezie, unul de eseuri și o carte de proză. A tradus poezie, piese de teatru și eseuri, a alcătuit antologii, a scris eseuri, prefețe și articole, texte pentru muzică și teatru, a susținut prelegeri despre cultură, educație și etică în Estonia și în străinătate. Poemele și eseuri traduse în engleză, rusă, germană, franceză, olandeză, norvegiană, islandeză, finlandeză, suedeză, cehă, slovacă, slovenă, letonă, lituaniană, polonă, scoțiană, irlandeză, catalană, maghiară, română, greacă, ebraică, hindi, tailandeză. Două premii naționale culturale (1993, 2005) și numeroase premii literare; 2001 – Ordinul Steaua Albă.
Jaan Malin este poet, editor, eseist, curator de expoziții de artă vizuală, organizator de festival de poezie, organizator de poetry slam. A publicat 8 volume de poezie, iar ultimele patru sunt următoarele: Sulle. Juhtumata juhuluulet (Ție. Poeme ocazionale care nu s-au petrecut niciodată, 2003), Frații 90 (100),2010, Alati vahe (Totdeauna ascuțit, 2010), Meile. Eesti Kirjanike Liit seisuga 1. jaanuar 2010 (Nouă. Uniunea Scriitorilor din Estonia la 1 ianuarie 2010, 2012) și   CD-ul său ON (PE, 2010) cu 6 din poemele sale sonore. Poemele sale sonore le-a interpretat în Estonia, Letonia, Lituania, Germania (locul 3 la “Europe Slam Days”, Berlin, 2009), România, Franța, Finlanda, Ungaria, Austria, Rusia și Belgia. Tradus în engleză, daneză, lituaniană, letonă, slovenă, rusă, română, sârbă, finlandeză și suedeză. În 2013 i-a apărut un volum de poezie în finlandeză.
Poeta Triin Soomets a absolvit în 1994 filologia la Universitatea din Tartu. Din 1991 a publicat 10 volume de poezie, 2 volume de poezie pentru copii și 3 antologii. Membră a Uniunii Scriitorilor din Estonia din 1999. Premii: Premiul Juhan Liiv (2000, 2009), Premiul pentru cea mai vie carte acordat de revista Sirp (2004), Premiu la Festivalul Internațional de Poezie Antares, Galați (2007, 2010, 2011), Premiul Ivar Ivask (2010). Publicată în germană, engleză, olandeză, franceză, slovenă, finlandeză, galiegă, polonă, suedeză, portugheză, rusă, maghiară, albaneză, letonă, lituaniană, română, spaniolă, bulgară, macedoneană, hindi și faroeză.

Picture of Alina Bararu

Alina Bararu

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola