Se intampla in lume: Rusia, fără Putin. Cum se va dezlănțui Ramzan Kadîrov și cine va pune mâna pe arsenalul nuclear rusesc (Politico)

idiotu de putin

Odată ce a ajuns la putere, Vladimir Putin a brutalizat milioane de persoane în timp ce la Kremlin a instaurat tirania. Cu toate acestea, Rusia fără Putin va aduce cu sine un nou tip de haos: o luptă acerbă demnă de o piesă de Shakespeare, lideri regionali dezlănțuiți și o miză uriașă: arsenalul nuclear al Rusiei, scrie Politico.

Deocamdată, puțini oameni doresc să vorbească public despre cum va arăta Rusia după Putin, nevrând să pară că vor să se amestece în politicile interne ale altor state. În privat, însă, țările și analiștii din Occident își fac scenarii despre cum vor sta lucrurile când Putin, fără îndoială, va pleca de la putere – și despre felul în care aliații Ucrainei ar trebui să reacționeze.

„O să mă abțin să speculez prea mult despre situația politică internă din Rusia”, a spus săptămâna trecută secretarul-general al NATO Jens Stoltenberg, când a fost întrebat despre felul în care alianța se pregătește pentru posibilitatea ca Putin să nu mai fie la conducere.

„Indiferent de ce ar indica diverse analize, cred că ceea ce trebuie noi să facem la NATO este să ne pregătim pentru toate eventualitățile și, în privința Ucrainei, să fim pregătiți să continuăm să îi sprijinim”, a mai spus liderul alianței.

Un consens există, totuși: nu va fi o tranziție curată, iar asta va ridica nenumărate semne de întrebare ce ar putea să provoace tensiuni între aliați. Cât de mult poate – și ar trebui – NATO să influențeze procesul de succesiune la putere? Ce ar trebui să facă alianța dacă una dintre republici se desprinde de Federația Rusă? Ce legături ar trebui formate cu succesorul lui Putin?

„Nu ar trebui să ne facem iluzii că ceea ce va urma imediat este democrația”, a spus Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia. „Vor urma probabil vremuri tulburi.”


Accesați articolul integral pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola