Schimbarea majoră pentru pensionarii care iau peste 4.000 de lei lunar. Câți bani vor plăti în plus

Dacă în cazul celor cu pensii sub 1.500 de lei, statul va acorda până la 90% compensații la medicamentele compensate, în cazul celor cu pensii peste 4.000 de lei, se schimbă regulile jocului. Conform informațiilor de la Ministerul Muncii, această categorie socială va plăti suplimentar la contribuțiile la sănătate.

Pensionarii vor plăti suplimentar la contribuțiile de sănătate

Începând din ianuarie 2021 pensionarii care încasează lunar pensii peste 4.000 de lei, vor trebui să plătească suplimentar pentru contribuțiile la sănătate.

Decizia a fost anunțat de Casa Națională de Pensii, ca urmare a promulgării OUG nr.130/2021. Noua ordonanță aduce modificări substanțiale, dar și ceva completări, la Codul Fiscal. Majoritatea modificărilor fac referire la venituriledin pensii şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii.

În cazul pensionarilor cu sume sub 2.000 de lei, noile prevederi ale OUG nr.130/2021 nu le vor afecta veniturile din pensii. În schimb, cei cu pensii peste 4.000 de lei, conform OUG nr.130/2021, noile modificări vor duce mai mulți bani la contribuțiile de sănătate.

Precizările cu privire la sumele încasate de pensionarii aflați sub baremul de 2.000 de lei, se regăsesc în justificare proiectului de lege, înainte ca acesta să devină Ordonanță de urgență, după cum urmează:

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.”, se arată în proiect.

Veniturile suplimentare vor fi obligatoriu declarate

Prin aceeași OUG se mai stabilește și modul în care comntribuabilii vor trebui să declare veniturile sumplimentare. Acest lucru se va face prin completarea unei declarații pe proprie răspundere.

La completarea declarației va fi anunțat venitul suplimentar (declarația 112), fiind de altfel obligația contribuabililor care au pensii mai mari de 2000 de lei. calculul se va face, după cum urmează:

Calcul impozit:

  • Venitul impozabil lunar din pensii (8000 lei – 2000 lei – 400 lei) = 5600 lei
  • 5600 lei x 10% (cota de impozit) = 560 lei
  • Venitul net din pensii = 8000 lei – 560 lei (impozit) – 400 lei (cass) = 7040 lei

Calculul contribuţiei de asigurări sociale pentru pensii peste 4.000 de lei

În cazul acestei categorii, calculul se va face prin aplicarea procentului de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie, conform proiectului de OUG.

Calculul contribuţi​ei de asigurări sociale de sănătate:

  • (8.000 lei – 4.000 lei) x 10% (cota cass) = 400 lei

Noile modificări vor intra în vigoare de  la începutul anului viitor, noile norme fiind aplicate începând de la prima pensie din 2022.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

powerseo galati
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
(0 recenzii)

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola