Scandalul facturilor la energie urmează să fie discutat în Coaliție / Ce soluții au PSD și PNL (HotNews.ro)
Scandalul facturilor la energie urmează să fie dezbătut în Coaliție în week-end și are toate premisele să creeze noi tensiuni între PSD și PNL. Creșterea prețurilor la consumul energetic le-a explodat mediatic în față liderilor PSD și PNL care caută acum soluții pentru a rezolva problema. La nivel politic, social democrații acuză că legea făcută de PNL privind plafonarea prețurilor la energie este una proastă în timp ce, liberalii aruncă vină pe furnizori că au umflat tarifele. Dincolo de declarațiile politice, liderii PSD și PNL trebuie să vină cu soluții concrete.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că are o soluţie simplă, reducerea TVA atât la energie, cât şi la gaze naturale, de la 1 februarie. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că social democrații analizează și alte variante.
Liberalii iau în calcul să schimbe legea astfel încât să crească pragul de plafonare și compensarea facturilor.
Pe larg pe HotNews.ro.
Una dintre cauzele crizei energetice: Producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut dramatic. În 2021 compania a scos cu 40% mai puţin decât în anul privatizării, 2004 (Ziarul Financiar)
OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, a terminat anul trecut cu o producţie totală de hidrocarburi în scădere cu 11% faţă de 2020, cantităţile de gaze extrase fiind cu 12% mai mici faţă de cele din 2020.
Volumul de gaze extrase în 2021, de 3,7 mld. metri cubi, marchează un minim operaţional într-un an în care au fost spulberate orice recorduri de preţ.
Spre comparaţie, în 2004, anul privatizării, producţia de gaze a companiei era de 6,4 miliarde de metri cubi, potrivit rapoartelor oficiale. Mai mult, producţia de gaze a companiei a scăzut cu 12% în 2021, ritm dublu faţă de cel din anul anterior, cel mai mare de la privatizare.
„Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 13,4%, la 5,70 mil. bep, fiind influenţată de declinul natural accentuat al zăcămintelor principale (Totea Deep şi Lebăda Est) şi al sondei 4461 Totea Sud, dar şi de activităţi de mentenanţă planificate şi neplanificate“, se arată în raportul pentru cel de-al treilea trimestru al anului publicat de companie.
OMV Petrom nu a oferit alte explicaţii până la închiderea ediţiei ZF.
Ce trebuie să ştim despre antiviralele care tratează COVID-19: Unde le vom găsi şi când trebuie administrate (Adevărul)
Specialiştii Ministerului Sănătăţii au întocmit o listă cu medicamentele indicate în tratamentul COVID-19 şi au avertizat împotriva utilizării după ureche a celor neautorizate, care pun în pericol viaţa bolnavilor.
Antiviralele orale pot fi prescrise în forme uşoare sau medii de COVID-19 făcute de adulţi, doar la indicaţia medicului, şi au riscuri ridicate în sarcină, atrag atenţia specialiştii din cadrul Comisiei de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii. În perioada cât urmează tratamentul, pacienţii activi sexual trebuie să folosească prezervativ şi contraceptive puternice.
Antiviralele orale trebuie administrate imediat după infectarea cu SARS-CoV-2, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale ţesuturilor şi organelor. Medicamentele se administrează de-a lungul câtorva zile şi sunt eficiente împotriva tuturor variantelor virale ale SARS-CoV-2, precizează experţii oficiali. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, potrivit aceleiaşi surse.
Lista antiviralelor orale este deschisă de Favipiravir. Medicamentul este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că se fac demersuri pentru ca antiviralul Favipiravir să poată fi cumpărat din farmacii, însă a avertizat că acest medicament poate să scurteze durata bolii, dar nu influenţează riscul de deces şi, totodată, este foarte toxic.
Totodată, tratamentele cu ivermectină, lopinavir, hidroxiclorochină, azitromicină nu sunt eficiente în COVID-19 şi nu ar trebui utilizate, atrag atenţia specialiştii.
Integral în Adevărul.
Poliția lui Despescu și Bode ucide din nou (SpotMedia)
În Sectorul 1 din București, o copilă a fost ucisă și una rănită de un polițist care conducea mașina de poliție cel mult cu semnalele luminoase pornite.
Potrivit regulamentelor, dacă ar fi fost în misiune urgentă, nu orice fel de misiune, trebuia să aibă pornită și sirena.
Poliția nu a putut spune nici dacă era în misiune (se pare că nu era, ducea doar niște documente), nici cu ce viteză circula, inclusiv pentru că Poliția Capitalei nu are ceea ce are orice firmă serioasă care deține o flotă de mașini – sistem GPS de monitorizare.
Polițistul fusese angajat în 2017, după 6 luni de școală de agenți, pe repede înainte, și era singur pentru că nu sunt destui polițiști ca să se asigure echipe complete și pentru prima tura, când se consideră că sunt mai puține probleme.
După ce a doborât-o, vorbind la telefon, polițistul a verificat cu piciorul copila căzută. Da, cu piciorul.
La Bolintin Vale un grup de interlopi terorizează un sat.
Sunt doar cele mai recente cazuri, dintr-un lung sir de eșecuri ale Poliției.
Se adaugă cazul exploziei de la Arad, nici până azi cu vreo pista serioasă din cauza felului în care a fost inițial instrumentată ancheta.
Se adaugă cazul de la Pitești în care un pensionar neînarmat și beat a fost ucis de un polițist în mijlocul unei piețe.
Se adaugă cazul de la Onești, unde un pensionar cu un cuțit a ucis doi bărbați după ce timp de 6 ore Poliția și-a dat cu stângul în dreptul la ușa blocului de unde asasinul striga periodic ce urmează să facă.
Ce au în comun toate acestea? Pe chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI și omul care a transformat Poliția Română în feuda proprie.
În Poliția dlui Despescu un polițist verifică cu piciorul dacă un copil pe care l-a lovit cu mașina mai trăiește sau nu.
Și totuși, cu toată lista de eșecuri de mai sus, care este departe de a fi completă, dl Despescu este inamovibil. Din toamna lui 2019, s-au schimbat 3 premieri, doi miniștri de Interne, doi șefi titulari ai IGPR, doar dl Despescu nu numai că a rămas în funcție, dar a și fost avansat de Klaus Iohannis până la nivelul maxim posibil în Poliție, scrie Ioana Ene Dogioiu pe SpotMedia.ro.
Sursa imaginii: site-ul Administrației Prezidențiale
Citiți articolul original pe