Salariul președintelui României, comparat cu leafa celorlalți șefi de stat din Europa (Panorama)

iohannis si salariul

Infografic: Salariul președintelui României, comparat cu leafa celorlalți șefi de stat din Europa (Panorama)

Klaus Iohannis, bugetarul numărul unu din România, a cărui leafă de 25.000 de lei (5.100 euro brut) ar putea fi impusă ca plafon pentru ceilalți angajați la stat, are cel mai mic salariu brut în rândul președinților europeni. Dacă nu introducem în discuție puterea de cumpărare din fiecare țară, reiese că șeful statului e reprezentativ, din acest punct de vedere, pentru concetățenii săi, dat fiind că românii sunt și ei codași la salarii în Europa.

Până ce va veni și analiza Ministerului Finanțelor pe marginea propunerii privind „bugetarii de lux”, care ar putea să fie supraimpozitați cu 16%, Panorama.ro pune unitatea de măsură, adică salariul președintelui României, în context extern. Cât câștigă ceilalți șefi de stat din Europa, prin comparație cu omologul lor român?

Președintele Austriei primește un salariu lunar de 26.500 de euro brut, de 5 ori mai mult decât șeful statului român. Președintele Germaniei e sus în top, cu 21.500 de euro brut. Președintele Italiei are 19.900, iar cel al Franței 15.700.

Și pentru că aceste salarii vin cu multe note de subsol date de diferențele de impozitare din fiecare țară și de ce alte venituri mai au șefii de stat și de guvern de pe urma funcției lor, Panorama arată același salariu de președinte sau prim-ministru, transformat în salarii minime din țara sa (acolo unde există).

În acest nou clasament, pe primul loc stă președinta Ungariei, Katalin Novák, al cărei salariu de circa 12.300 de euro reprezintă de peste 20 de ori salariul minim din țara sa, de 579 de euro.

Legea salarizării, prioritate a Coaliției, deși bate pasul pe loc (Adevărul)

Marcel Ciolacu, viitorul premier, susține că în Coaliție s-a hotărât ca noua lege a salarizării să fie o prioritate, însă până în prezent nici măcar nu există o schiță a proiectului, cu toate că ar trebui să fie gata până la 30 iunie, iar în Coaliție sunt discuții că ar putea fi gata doar în august. Mai precis, coaliția o să se concentreze pe acest proiect după trimiterea cererii de plată numărul 3 și după ce termină cu legile presante, cum sunt pensiile speciale și cele publice.

Pe larg în Adevărul.

Au reînceput negocierile pentru rocada PNL-PSD: Care sunt noutățile și cine ar putea să ia locul lui Ciolacu la Camera Deputaților (HotNews.ro)

Liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au avut noi discuții pe tema rocadei guvernamentale programată pentru începutul lunii iunie. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul Coaliției se discută în prezent despre creșterea numărului posturilor de vicepremieri de la două la trei.

În prezent există două posturi de vicepremieri, unul deținut de PSD-istul Sorin Grindeanu și altul deținut de UDMR-istul Kelemen Hunor. Prin rocadă, PSD ar trebui să renunțe la postul de vicepremier, totuși social democrații doresc să mențină și după rocadă funcția de vicepremier, în acest sens Marcel Ciolacu ar avea două propuneri una dintre ele fiind Mihai Tudose.

Totodată, Ciolacu a reînnoit oferta către Ciucă de a ceda liberalilor Justiția și Fondurile Europene în schimbul menținerii ministerului Transporturilor. De asemenea, social-democrații sunt dispuși să renunțe și la ministerul de externe și să susțină preluarea ministerului Mediului de la UDMR în favoarea PNL, în schimbul Secretariatului General al Guvernului.

Sursele HotNews.ro susțin că negocierile au fost girate de președintele Klaus Iohannis și că în linii mari împărțirea portofoliilor este clarificată, dar „nu și validată în interiorul partidelor”.

Vedeți pe pagina HotNews.ro cum arată schița negocierilor între PSD, PNL și UDMR.

Cum învie AUR sloganul fostei Securități comuniste la mitingul ”Nu ne vindem țara!”. Afaceriștii-securiști din anii 90 au devalizat România sub pretextul protejării resurselor (G4Media)

Partidul extremist AUR organizează sâmbătă 6 mai un protest la Parlament cu titlul revizuit ”Apărăm România, copiii, bogățiile, țara!”. Titlul inițial era însă ”Nu ne vindem țara!”, potrivit memoriei cache din Google. Titlul original e folosit încă de unele filiale, precum AUR Buftea. Sloganul ”Nu ne vindem țara!” a fost pretextul sub care zeci de foști securiști și politicieni au devalizat economia României în anii 90. Ei au stopat astfel orice modernizare economică. AUR este legat prin multe fire de rezerviști din sistemul de forță.

Analiza, pe pagina G4Media.

Darius Vâlcov, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, în „Dosarul tablourilor”. Fostul ministru al finanţelor e plecat deja în Italia, „diaspora” fugarilor români (Libertatea)

După un proces care a durat 8 ani, fostul ministru al finanţelor, Darius Vâlcov, a primit ieri verdictul final în dosarul în care era acuzat că a adunat un adevărat tezaur din infracţiuni de corupţie. În primă instanță, el primise o condamnare de 8 ani de închisoare.

Potrivit informațiilor publicate de romania.europalibera.org, Darius Vâlcov este deja stabilit în Italia, unde și-a deschis o firmă, cu sediul la Milano. În Italia se află acum în libertate și alți fugari căutați de Poliția Română: fosta șefă a DIICOT Alina Bica, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, Cornel Bogdan Popa și Romeo Albu, condamnați în dosarul lui Sorin Oprescu, Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu, omul de afaceri Sorin Strutinsky, fostul europarlamentar Marian Zlotea și fostul președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene, notează Libertatea.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! prinGalati.ro preia articole din presa națională cu scopul de a oferi cititorilor informații utile și interesante din diverse surse online. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (rfi.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola