România, din nou pe contrasens (Adevărul)

România, din nou pe contrasens. Autorităţile de la Bucureşti relaxează măsurile anti-COVID când restul Europei recurge la restricţii dure (Adevărul)

După un val 4 de pandemie care a făcut ravagii şi cu un procent de populaţie vaccinată anti-COVID care ne plasează în coada Europei, România face încă o dată notă discordantă faţă de restul lumii civilizate. Executivul a anunţat măsuri de relaxare de Sărbători, pentru că, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „trebuie, totuşi, să dăm oamenilor o speranţă că în ţara asta se poate trăi normal”. Rafila mai spune că, decât să existe reguli care nu sunt respectate, mai bine ca acestea să fie relaxate şi să fie respectate „riguros”.

Aşadar, hotărârea de Guvern aprobată ieri prevede că masca rămâne obligatorie doar la interior şi în spaţiile aglomerate, la mall se va putea intra şi cu test negativ de COVID-19, nu doar cu certificat verde ca până acum, iar programul magazinelor se va prelungi până la ora 22.00. Totodată, sunt eliminate interdicţiile de circulaţie a persoanelor pe timpul nopţii. Turiştii se vor putea caza în hoteluri şi dacă au un test negativ de COVID. Timp e patru zile, respectiv pe 24 şi 25 decembrie, 31 şi 1 ianuarie, manifestările în aer liber vor putea fi organizate fără limitări, iar în nopţile de Crăciun şi de Revelion, cafenelele şi restaurantele vor putea rămâne deschise non-stop, la o capacitate de 50% din totalul locurilor.

Adevărul reamintește că ieri, când în România erau anunţate măsuri de relaxare, britanicii dădeau alarma că au identificat o variantă a tulpinii Omicron care nu poate fi distinsă de alte variante cu actualele teste PCR folosite pentru a obţine informaţii despre răspândirea acesteia la nivel global.

În Irlanda, de marţi şi până pe 9 ianuarie, au fost reintroduse noi restricţii privind distanţarea socială în spaţiile publice, care oferă servicii în domeniul turismului şi al ospitalităţii, pentru a încerca să limiteze contaminările cu COVID-19 şi a preveni răspândirea noii variante Omicron.

Premierul olandez Mark Rutte le-a cerut cetăţenilor să nu primească acasă mai mult de patru persoane în vizită şi să intre în telemuncă, acolo unde este posibil. Printre măsurile decise, prezentate de guvernul olandez ca „lockdown parţial”, se numără închiderea barurilor, restaurantelor şi magazinelor esenţiale la ora 20:00, iar a celor neesenţiale, la ora 18:00.

Un studiu ştiinţific făcut pe vaccinul Pfizer arată o scădere a eficacităţii serului în faţa variantei Omicron, scrie pe pagina sa de socializare Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu toate acestea, adaugă specialistul, protecţia rămâne: „Omicron nu a reuşit să evadeze imunologic. Partea bună este că Omicron încă foloseşte receptorii ACE2, la fel ca celelalte tulpini de SARS-CoV-2, ceea ce îl face vulnerabil la anticorpi”. În condiţiile în care numărul de anticorpi contează, doza a treia de vaccin devine extrem de importantă, la 6 luni după a doua doză sau după infecţia naturală, ca o modalitate de stimulare a numărului de anticorpi circulanţi, mai spune universitarul.

Digitalizarea României depinde de un ministru plagiator (Libertatea)

„Transformarea digitală a României” din PNRR este un program cu buget dedicat de 1,8 miliarde de euro. Obiectivul se va realiza sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Florin Roman, vicepreședinte PNL. Libertatea publică astăzi dovada că, în afara temei cărții de negăsit din CV, ministrul Roman și-a plagiat o altă lucrare: disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012.

Cele 10 pagini din disertație primite la redacție chiar de la ministrul Roman, autorul lucrării masterat din 2012, sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

Masterandul Florin Roman, acum ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a preluat identic textul, figurile, graficele și chiar erorile de redactare, cuvintele cu litere lipsă din lucrarea profesorului timișorean.

Contactat miercuri de ziar, ministrul Florin Roman a explicat cele 10 pagini identice spunând: „În momentul în care faci o lucrare de disertație ți se dă o bibliografie. Dacă ți se dă bibliografia, ce faci?”. El a afirmat că nu i se pare nimic anormal și spus că „dacă asta e iar o altă mare problemă…”. Apoi a amintit că are mult de lucru la PNRR și că „Am nevoie de puțină îngăduință” pentru că altfel „nu știu dacă voi reuși”.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte, CFA România: O taxă suplimentară pusă companiilor va fi plătită de consumatori, va avea impact pe preţuri (Ziarul Financiar)

Coaliția de guvernare discută din nou despre introducerea unei taxe de solidaritate aplicate companiilor mari, idee lansată în urmă cu o lună de liderul UDMR Kelemen Hunor.

Adrian Codîrlașu vicepreședintele CFA România, crede că această taxă suplimentară aplicată companiilor mari va avea un impact asupra prețurilor plătite de consumatorii finali.

„Se propune o taxă pe cifra de afaceri a companiilor, de facto ar fi o majorare de TVA pentru acele companii și știm cu toții că o taxă pus în sectorul privat intră în costul de producție bunurilor, deci se transferă în preț .

Impactul unei taxe pe cifra de afaceri asupra profitabilității este extrem de mare. Pentru că din cifra de afaceri cred că se scad cheltuielile și unele companii chiar pot rămâne pe pierdere . chiar dacă sunt pe pierdere, companiile vor trebui să plătească acea taxă. Întotdeauna o taxă se duce în prețuri, prin urmare ar avea ca impact practic creșterea prețurilor pentru acele produse”, declarat Adrian Codîrlaşu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Dacă ne uităm la ce companii s-ar încadra pentru acea taxă, ar fi cele din telecom, energie, cele din retail, adică supermarketurile. Aici putem vedea creșteri din cauza acestei taxe, în cazul în care va fi adoptată. Cu cât lanțul de producție este mai lung, fiecare companie va adăuga astfel încât prețul final nu va fi doar în creștere cu 1%, ci poate cu mai mult”, a mai spus vicepreședintele CFA.

Citiți articolul original pe

Negarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola