România are o insulă de piatră pe care puțin o știu. Este o destinație fascinantă

insula Romania destinatie fascinanta

România are o insulă de piatră pe care puțin o știu. Situată în nordul Lacului Razim, Insula Popina este o destinație fascinantă cu o istorie unică și e ultima din cele trei insule de piatră din România.

Insula Popina măsoară aproximativ 100 de hectare, are o natură calcaroasă și poate ajunge la o înălțime de 47 de metri.

Până în anul 1994, ea a fost rezervație naturală, devenind apoi o zonă naturală protejată ca parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării. De pe insulă, ai acces la o priveliște superbă asupra Lacului Razim, însă accesul pe ea este interzis. Totuși, poate fi admirată de la distanță, ajungând până în apropiere cu hidrobicicleta sau cu barca.

Insula Popina este izolată în întregime de continent și, astfel, s-au conservat de-a lungul vremii multe specii de plante ierboase de stepă, care nu pot fi întâlnite nicăieri în România. Aici se găsește și șarpele de apă, dar și „Văduva Neagră”, o specie de păianjen veninos și periculos.

Insula este casă pentru mai multe specii de păsări migratoare, venite din toate colțurile lumii și poposite aici. Printre ele se numără și privighetoarea roșcată, ciocârlia din Bărăgan, presura cu cap negru sau călifarii.

Aceste zburătoate pot fi văzute primăvara, pentru că atunci vegetația de pe insulă oferă habitatul ideal pentru cuiburi.

Popina, ultima din cele trei insule de piatră din România

Popina este ultima din cele trei insule de piatră din România, celelalte două fiind Ada Kaleh și Insula Șerpilor. Prima a fost acoperită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I, în 1970, iar Insula Șerpilor a fost ocupată de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948.

În prezent, Insula Șerpilor, care are o suprafață de doar 17 hectare, este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Ea nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, dar are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic.

De altfel, pe 24 februarie 2022, în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, aceasta a fost ocupată de trupele din Kremlin. Pe 30 iunie 2022, Rusia a retras trupele din Insula Șerpilor, „ca un gest de bunăvoință”, dar nu fără a o bombarda ulterior.


Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola