Cauta
Adauga
Sign In

fontana-di-tervi

Este cea mai memorabila imagine dintr-un film de dupa razboi: Anita Ekberg, imbracata intr-o rochie neagra decoltata, cu trena, in apele Fontana di Trevi, din „La Dolce Vita”, oda lui Fellini dedicata felului de viata usuratic, nepasator, din Roma anilor ’50. Regizorul si-a ales peisajul cu mare grija – cu ape limpezi precum cristalul, aceasta este cea mai frumoasa fantana din oras.
Prima fantana din acest loc a fost construita in 1453 pentru Papa Nicolae al V-lea si era alimentata cu apa din Acqua Vergine, un apeduct realizat de Agrippa in anul 19. Actuala fantana, inspirata dupa Arcul lui Constantin, a fost construita intre anii 1732 si 1762 pentru Papa Clement al XII-lea, probabil dupa un proiect al lui Nicola Salvi (1697-1751). Putine locuri din Roma sunt atat de incantatoare la prima vedere, stradutele pietruite si inguste deschizandu-se brusc, dezvaluind fontana, asezata de-a lungul unui intreg perete al lui Palazzo Poli. Numele fantanei vine de la aceste trei stradute – tre vie (trei strazi) care se intalnesc aici.
In centrul fantanii sta o statuie a lui „Oceaunus” (Neptun), flancata de tritoni calare, care simbolizeaza o mare furtunoasa (stanga) si o mare linistita (la dreapta). Statuile din nisele din spatele lui Neptun reprezinta Sanatatea si Abundenta, iar statuile de pe frontonul fantanii, cele patru anotimpuri si darurile lor.

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALTII AU CITIT SI...

 
0
prinGalati Adaugat de prinGalati

Power SEO Verified

PowerSEO este o agentie creatie, design, firma ...
Nici o recenzie

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola