„Rigoletto”, spectacol LIVE in limba italiana supratitrat in limba romana, la Teatrul Muzical

Teatrul Muzical „N. Leonard” vă invită duminica, 19 aprilie, de la ora 18.00, la opera în patru acte „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, spectacol in limba italiana supratitrat in limba romana.

Lucrarea se bazează pe piesa lui Victor Hugo, „Le roi s’amuse”, iar libretul a fost scris, în limba italiană, de Francesco Maria Piave. „Rigoletto” s-a bucurat de triumf încă de la premiera care a avut loc la Teatrul „La Fenice” din Veneția la 11 martie 1851. Opera este considerată a fi prima din trilogia verdiană, din care mai fac parte „Traviata” și „Il Trovatore” (Trubadurul), compusă în perioada de maturitate a carierei sale.
Acţiunea se desfăşoară în oraşul Mantua, în secolul XVI, iar tragica sa poveste se centrează pe viața licențioasă a Ducelui de Mantua, a bufonului de curte, Rigoletto, precum și a frumoasei fiice a acestuia, Gilda. Rigoletto este mascariciul cocosat si cu un umor amar de la curte, a carui pretuita fiica, Gilda, este curtata de Ducele de Mantua. Acestuia nu ii este prea greu sa o cucereasca. Satui de glumele adesea crude – pentru ca spuneau adevarul – ale mascariciului, curtenii il pacalesc pe Rigoletto, iar Gilda este sedusa de Duce. Hotarat sa ii demonstreze fiicei sale cine este de fapt Ducele, Rigoletto o duce pe aceasta in casa asasinului Sparafucile, a carui sora Maddalena ii ofera ducelui farmecele sale. Rigoletto il angajase pe Sparafucile pentru a-l ucide pe duce, dar Maddalena il convinge sa ucida in locul acestuia pe altcineva, ales la intamplare. Stiind ca va fi ucisa, Gilda apare deghizata, este injunghiata, bagata intr-un sac si trimisa lui Rigoletto, in locul trupului Ducelui. In ultima clipa, cocosatul deschide sacul si isi descopera fiica in agonie, care moare soptind ultimele cuvinte de dragoste catre Duce.
Personajele principale vor fi interpretate de Florin Guzga, în rolul Ducelui de Mantua şi Cristina Vlaicu, în rolul Gildei. Lucian Petrean- interpretul lui Rigoletto şi Octavian Vlaicu- interpretul lui Sparafuccile.
Din distribuţie mai fac parte: Florin Marcovici, Gabriel Gheorghita, Mirela Stoica, Gelu Dobrea, Daniel Nistor, Florentina Soare, Dumitru Barbu, Ioana Drăgan, Emilia Frigioiu. Regia artistică este semnată de Lucia Cicoară Drăgan, dirijor de cor – Dan Nistor, dirijor -italianul David Crescenzi.
Scenografia este semnata de Gheorghe Andreescu, pregatirea muzicala apartine Tatianei Zaharova si Valentinei Popovciuc, regia tehnica este realizata de Gabriela Gegea. Sufleor va fi Claudia Colceriu.
Preţul biletelor este de 10,8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 21,6 lei pentru biletul fără reducere.

Picture of Alina Bararu

Alina Bararu

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola