Revoluția Română din 1989 | Ce învață copiii la ora de istorie (Europa Liberă)

Politologul Cristian Pîrvulescu, după incidentele de la protestul AUR: Vedem cum înflorește fascismul. Fără protecție din SRI, Jandarmerie așa ceva nu era posibil (Libertatea)

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat marți, la îndemnul AUR, în fața Parlamentului, iar câțiva dintre ei au reușit să treacă de forțele de ordine și au intrat în curte. „E aproape o copie a ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu (pe 6 ianuarie, când susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt sediul Congresului american pentru a opri validarea victoriei lui Joe Biden, n.red.)”, afirmă Pîrvulescu pentru Libertatea.

Există însă o diferență, precizează acesta. „Protecția de care AUR beneficiază din partea unor oficiali este mai mult decât evidentă. Forțele de ordine n-au intervenit pentru că n-au primit ordine să intervină, dar și pentru că nu erau convinse că trebuie să o facă. Este clar că avem oameni în interiorul SRI, Jandarmeriei și al Poliției care au același sistem de valori ca al celor care protestează”, susține Pîrvulescu.

Vorbind despre cei care au participat marți la protestul inițiat de AUR, Pîrvulescu spune că nu crede că „toți sunt niște fasciști sângeroși, cred că sunt și foarte mulți manipulați. În asemenea momente nu prea mai e loc de convingere rațională, e nevoie de stingerea incendiului, iar el este stins de profesioniști, însă la noi, pompierii sunt alături de incendiatori”.

Interviul, aici.

Țara fără cap (G4Media)

„Protestul AUR degenerat în acte de vandalism în curtea Palatului Parlamentului ar trebui să reprezinte încă un serios semnal de alarmă că instituții-cheie ale statului român nu funcționează și că statul însuși pare intrat în paralizie, incapabil de decizie și acțiune în momente importante”, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.

„Jandarmii sunt executanți, ei acționează mai bine sau mai prost, la ordin politic. Însă ordinele se pare că au lipsit, din moment ce ministrul de interne, Lucian Bode, habar n-are pe ce lume trăiește. Bode nu știa, de pildă, că au fost vandalizatae mașinile unor ambasadori, ba a mai și negat vehement după ce jurnaliștii i-au comunicat informațiile. La scurt timp, a venit confirmarea oficială a Ambasadei SUA. Ridicol moment. De ce mai este domnul Bode minstru de interne?

În treacăt fie spus, statul român ar trebui să intre în pământ de rușine după ce Comisia Europeană s-a oferit să organizeze ea, în România, o campanie de comunicare pe tema vaccinării, ceea ce se și întâmplă deja.

Testele de salivă în școli sunt și ele un bun exemplu de bani aruncați pe fereastră… Spitalele ard la propriu, infrastructura rutieră este complet depășită etc.

Am putea continua cu exemple la nesfârșit, din orice domeniu. Toate ne arată un stat nefuncțional, populat de incompetenți, de politicieni slabi, condus de un premier din alt film și de un președinte absent.

De fapt, aici cred că este marea problemă. Ne place sau nu, România a rămas un stat cu reflexe paternaliste, cu instituții care se uită mereu în sus în așteptarea deciziei”.

Integral, aici.

Ministrul Rafila: „Pot să iau în calcul demisia. Certificatul trebuie să intre rapid în vigoare, prin asumarea răspunderii Guvernului” (SpotMedia)

Pot să iau în calcul demisia, dacă certificatul Covid nu va fi adoptat rapid prin angajarea răspunderii Guvernului. Am o răspundere profesională și morală pentru cetățenii României. Dacă se va repeta exercițiul de imagine politică din vară, în mod evident ar fi o soluție onorabilă, afirmă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Alexandru Rafila a explicat de ce e vitală adoptarea rapidă a certificatului și care sunt principiile acestuia: “Schema completă de vaccinare pentru certificat va fi două doze sau o doză Johnson. Booster-ul e vaccinare suplimentară.”

Ministrul a vorbit despre noi vaccinuri, dar și despre efectele adverse ale medicamentelor antivirale: “dacă o femeie însărcinată ia Favipiravir, efectele sunt foarte toxice. Informații false care leagă vaccinarea de fertilitate au succes, dar cele care se referă la efectele serioase ale antiviralelor sunt neglijate.”

Alexandru Rafila a detaliat pregătirile pe care le face pentru Valul 5 Covid, inclusiv în privința medicamentelor antivirale. Cele mai mari probleme privesc starea spitalelor: “Inspecția Sanitară de Stat a evaluat starea instalațiilor electrice din aproape 300 de spitale și acolo stăm foarte, foarte prost. În câteva zeci de spitale construite între 1890 și 1950 instalațiile sunt prea puțin revizuite”.

Ministrul Rafila a dat și detalii surprinzatoare privind PNRR: “Lipsa de transparență în realizarea proiectului e ciudată”.

Revoluția Română din 1989 | Ce învață copiii la ora de istorie (Europa Liberă)

La 32 de ani de la evenimentele din 1989, subiectul Revoluției Române este tratat pe scurt sau deloc în manualele de istorie din România. Motivul? Controversele legate de evenimente sunt doar o parte a explicației. Iar profesorii spun că mulți copii nu știu nimic din ce s-a întâmplat în 1989.

Revoluția din 1989 este un subiect care apare în programa de studiu din clasele terminale ale fiecărui ciclul de învățământ – a IV-a, a VIII-a și a XII-a și trebuie predată în vară, chiar în ultimele ore înainte de terminarea anului școlar. Pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, interesul pentru materie scade odată cu apropierea examenelor de capacitate și bacalaureat.

Marcel Bartic este profesor de Istorie și spune că, în toate manualele, evenimentele din decembrie 1989 sunt prezentate foarte puțin.

Europa Liberă a analizat toate manualele publicate de Ministerul Educației pe site-ul creat special pentru fiecare dintre cei trei ani de studiu.

22 decembrie 1989: Ultima zi a Revoluției autentice, prima zi a „emanaților PCR” – Ion Iliescu și oamenii lui (Ziare.com)

Ziua de 22 decembrie 1989 a însemnat sfârșitul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu în România, însă acesta nu avea de gând să renunțe așa ușor la putere. Deși fugise cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central, dictatorul și Securitatea aveau un „Plan B” de a recăpăta puterea. Între timp au intrat în scenă Ion Iliescu și „emanații FSN”, despre care nu se știe nici acum dacă erau implicați direct în acest Plan B, ori abia așteptau să îi ia locul lui Nicolae Ceaușescu.

Cert este că 22 decembrie 1989 a fost ultima zi de Revoluție autentică în România, iar ceea ce a urmat după aceea nu i-a mai privit pe revoluționari, ci pe aceia din „eșalonul 2” al PCR care au văzut Revoluția ca pe o oportunitate.

Pe larg, pe Ziare.com.

Citiți articolul original pe

Declinarea răspunderii! pringalati.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
Picture of prinGalati

prinGalati

Adauga Comentariu

E-mailul dvs. este în siguranță la noi.

ALȚII AU CITIT ȘI...

Sign In Prin Galati

Autentificare sau înregistrare prin utilizarea contului dvs. social nu este activă.

sau

Vei primi detalii contului pe email.

Resetati Parola