Putin, descris de un fost spion KGB: „Narcisist, bun politician şi rău până în măduva oaselor” (Adevărul)
Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, în care a vorbit despre autocraţia lui Vladimir Putin, despre starea de sănătate a liderului de la Kremlin şi despre actualii spioni ruşi comparativ cu cei din timpul Războiului Rece.
În interviu, fostul spion KGB spune că „atât timp cât Putin este ocupat cu Ucraina, nu cred că va invada şi alte ţări. Cu toate astea, Republica Moldova este o ţară mică şi fără putere care încă ar putea fi vulnerabilă, în special din cauza existenţei Transnistriei, condusă de către naţionalişti ruşi. Şi, după cum ştiţi, una dintre temele principale ale discursurilor lui Putin este aceea că vrea să elibereze ruşii oprimaţi din teritoriile ţărilor vecine. România este o altă poveste. Ţara dumneavoastră este parte a NATO şi până acum nu am văzut vreo dovadă că Putin ar fi înnebunit. Un Putin raţional ştie că dacă va invada NATO, iar România este membră NATO, va muri, iar Putin nu este sinucigaş”.
Întrebat cum l-ar descrie pe fostul său coleg Vladimir Putin, Jack Barsky răspunde „narcisist, crede că a fost chemat de o putere superioară pentru a restaura măreţia Rusiei, unul dintre cei mai buni politicieni din istorie şi rău până în măduva oaselor” .
Integral în Adevărul.
BNR creşte viteza şi urcă dobânda-cheie cu 0,75 pp, la 3,75% (Ziarul Financiar)
Inflaţia mare şi deciziile altor bănci centrale pun presiune. BNR creşte viteza şi urcă dobânda-cheie cu 0,75 pp, la 3,75%. Mişcarea BNR va antrena creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi la credite, şi cu o oarecare întârziere şi la depozite. Majorarea dobânzilor poate afecta într-o oarecare măsură şi redresarea economiei.
Rata anuală a inflaţiei este de aşteptat să-şi accentueze ascensiunea în T2/2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, a transmis BNR după şedinţa de politică monetară de ieri.
Analiştii vorbesc despre riscul ca inflaţia să avanseze spre 11-12% sau chiar peste în timp ce economia încetineşte.
Inflaţia va scădea la o cifră doar în semestrul II/2023.
Pe larg în ZF.
Sănătatea costă de te doare capul. Cum au explodat prețurile medicamentelor în România (Panorama)
Un necaz nu vine niciodată singur, spune un proverb fatalist. În ultima perioadă, nu s-au scumpit doar alimentele, carburanții sau energia, ci și produse mai puțin vizibile, dar de care uneori depinde chiar viața oamenilor. Prețurile medicamentelor au explodat în ultimele luni.
Inflația, costurile ridicate de fabricație, dar și cele cu transportul și distribuția se reflectă, mai mult ca niciodată, în prețul final al medicamentelor. Așa s-a ajuns în situația în care, începând cu luna martie, un român scoate din buzunar 19 lei în loc de 7 pentru o cutie de ibuprofen, de exemplu. Lista scumpirilor este însă mult mai lungă.
Pentru a înțelege încotro ne îndreptăm cu prețurile medicamentelor și care sunt consecințele scumpirilor, Panorama a consultat specialiști din sistemul medical. Aceștia susțin că, cel puțin pentru 2022, prețurile la medicamentele fără prescripție vor continua să crească. Și, dacă în urmă cu doi ani, scumpirile la acest tip de produse se făceau o singură dată pe an, acum scumpirile vin în cascadă. Vor fi chiar și de trei ori pe an.
Primele efecte încep deja să apară. Unii români au renunțat la medicație, alții preferă să-și cumpere medicamentele fracționat, la folie. Sau la bucată.
Luna mai va aduce un val nou de scumpiri în farmacii.
Cântarea înfrângerii (Republica)
Nu cred că e cazul ca incidentul de la finalul meciului de hochei Ungaria-România să fie considerat „incalificabil”, „infamie”, „trădare” și altele asemenea. Dar cred că hocheiștii români de etnie maghiară care l-au produs ar putea fi sancționați cu suspendarea din națională, scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu.
România a pierdut în fața Ungariei, 2-4, cum a pierdut, de altfel, toate meciurile de la Campionatul Mondial. Imnul României nu putea fi intonat, pentru că regulamentul prevede asta doar pentru echipa învingătoare. Unii au cântat imnul Ținutului Secuiesc. Dar de cântat, se cântă la victorie!… Cum să faci cor în limba maghiară, adică a adversarilor, după ce ai pierdut meciul, în loc să te duci în tăcere la vestiar?
Sărbătorești, ce, înfrângerea?
Atunci, nu pot să nu mă întreb: cât de cinstită a fost prestația respectivilor jucători?
Mai mult pe Republica.ro.